Cursus Wonen in een monumentenpand

Woont u in een monumentenpand? Of bent u geinteresseerd in de (bouw)historie van monumenten in het algemeen? Of wilt u weten hoe u de bewoningsgeschiedenis van een pand kunt achterhalen? Doe dan mee met de cursus `Wonen in een monumentenpand in Middelburg' die start op vrijdag 5 februari 2016 om 10.00 uur in het Zeeuws Archief.

Cursus Wonen in een monumentenpand. Links Dam 36

Wat kunt u verwachten

Na een algemene inleiding over de boeiende geschiedenis van Middelburg als monumentenstad volgt een aantal bijeenkomsten die sterk op de praktijk gericht zijn.

Met behulp van concrete voorbeelden wordt onthuld welke geheimen over de bouwhistorie opgesloten kunnen liggen in het monumentenpand zelf. Daarbij komen tevens historische interieurs van woonhuizen in Middelburg aan de orde.

U krijgt antwoord op alle mogelijke technische vragen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt de Monumentenwet op hoofdlijnen toegelicht en komen procedures aan de orde bij het gebruik, onderhoud, verbouwing, uitbreiding en restauratie van een monumentaal woonhuis.

Met behulp van archiefstukken wordt u de weg gewezen om de geschiedenis van Middelburgse monumenten en hun bewoners te ontrafelen.

Tot slot krijgt u aan de hand van een concreet praktijkvoorbeeld van het restaureren van een monumentenpand tot aan het bewoningsonderzoek een voorzet voor een succesvolle speurtocht naar de historie van gebouwen en hun bewoners.

Al het geleerde tijdens de cursus kunt u zelf bekijken tijdens de afsluitende monumentenwandeling. Een van de docenten uit de cursus laat concrete voorbeelden van monumentenpanden zien waaraan de historie van Middelburg is af te lezen.

Aanmelden

U kunt zich voor de cursus aanmelden via het inschrijfformulier op de website van de Zeeuwse Volksuniversiteit.

Informatie

De cursus Wonen in een monumentenpand is een samenwerking tussen het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

Docenten : Peter Sijnke, Mark Bimmel, Aart van de Vrie, Wim Jakobsen, Anneke van Waarden-Koets en Karel Meertens.

Duur : 7 ochtenden van 2 uur inclusief een monumentenwandeling door de stad.

Data : 5, 12, 19 februari, 4, 11, 18, 25 maart 2016.

Aanvang : vrijdag 5 februari 2016.

Tijd : 10.00 - 12.00 uur.

Cursusplaats : Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg.

Deelnamekosten : EUR 115,- | ZVU-donateurs en Vrienden van het Zeeuws Archief EUR 105,-

Zoeken naar en in het weblog van het slavenschip De Eenigheid 1761-1763. Foto: copyright DPI Animation House

Cursus Slimmer zoeken en vinden in digitale bestanden

Op 29 januari 2016 wordt de cursus Slimmer zoeken en vinden in digitale bestanden gegeven. De cursus start aanstaande vrijdagmiddag om 14.00 uur in het Zeeuws Archief. Er zijn nog plaatsen vrij. U kunt zich via het inschrijfformulier van de Zeeuwse Volksuniversiteit aanmelden. Deze cursus is een samenwerking tussen het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit.