Internationaal geklungel met het vrouwencondoom (Promotie)

vrijdag 5 februari 2016

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus mevrouw drs. J.T.P. Peters

Promotor(es) prof. dr. W.H.M. Jansen

Copromotor(es) dr. F.T.M. van Driel

Subtitel Fumbling with the female condom. Hidden power in the global response to aids

Beschrijving

Het vrouwencondoom biedt effectieve dubbele bescherming: tegen ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals AIDS. Toch is het eenvoudige middel nauwelijks beschikbaar voor vrouwen die het willen gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van Anny Peters naar de periode sinds 1990, toen Afrika ten zuiden van de Sahara te maken kreeg met de verstrekkende gevolgen van de AIDS epidemie. Veel geld is en wordt besteed aan de bestrijding van AIDS, en toch krijgt het vrouwencondoom nauwelijks aandacht. Besluitvormers van internationale organisaties, zoals UNAIDS en hun donoren, zoals het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken voeren twee redenen daarvoor aan: ze menen dat vrouwen het middel niet geschikt achten en dat de prijs te hoog is. Uit het onderzoek van Peters blijken beide argumenten niet kloppen. Ongeveer de helft van de Afrikaanse vrouwen bereid is het middel uit te proberen, en na gebruik wil driekwart van de vrouwen het condoom ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

Volgens Peters ligt het probleem op een meer verborgen niveau: de culturele en seksuele normen, met name ten aanzien van gender, hoe vrouwen en mannen verondersteld worden zich te gedragen in seksuele relaties, zijn doorslaggevend in internationale besluitvorming. Vrouwen en mannen die hoge posities bekleden bij internationale organisaties zouden deze invloeden moeten herkennen en erkennen. Dit zou het geklungel met het vrouwencondoom kunnen stoppen.

Biografie

Anny Peters is expert op het gebied van volksgezondheid, gespecialiseerd in seksuele en voortplantingsgezondheid en rechten. Ze heeft gewerkt in ontwikkelingslanden sinds 1984 en heeft veel ervaring in beleid, onderzoek en implementatie van preventieve (seksuele en voortplantings-) zorg. Momenteel is ze senior Programma Manager bij de Rutgers Stichting voor Bangladesh en Oeganda.