Astrid Roemer en de vrouwelijke stem in de Caraibische literatuur

05feb2016

16.45 - 18.45

Astrid Roemer en de vrouwelijke stem in de Caraibische literatuur

In samenwerking met het Amsterdams Universiteitsfonds

05feb2016 16.45 - 18.45

Lezing

Onlangs werd bekend dat de P.C. Hooftprijs voor 2016 zal worden uitgereikt aan Astrid Roemer. Dat nieuws betekende een adrenalinestoot voor mensen die de Caraibische (schrijf)cultuur een warm hart toedragen, maar het leidde ook tot enkele kritische geluiden in de pers. In dit programma bespreken Karin Amatmoekrim, Michiel van Kempen, Cindy Kerseborn en Anja Meulenbelt het vrouwelijk schrijven in het Nederlands-Caraibisch gebied.

Deze avond worden er vragen gesteld over het oeuvre van Astrid Roemer en andere vrouwelijke auteurs uit Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Vanwaar nu opeens zo'n heibel rond de P.C. Hooftprijs? Wat is de betekenis van het vrouwelijk Caraibisch schrijven? En natuurlijk: bestaat er wel zoiets als vrouwelijk schrijven? Tijdens het programma worden fragmenten vertoond uit de filmdocumentaire over Astrid Roemer van Cindy Kerseborn, De wereld heeft gezicht verloren, die onlangs in premiere ging. Romanschrijfster Karin Amatmoekrim leest enkele fragmenten voor uit de Cola Debrotlezing die zij in het najaar gaf in het Rijksmuseum. Het programma zal afgesloten worden met een tafelgesprek tussen de sprekers.

Met dit programma opent prof. Michiel van Kempen zijn nieuwe reeks colleges van het academisch jaar 2015-2016, die dit jaar wordt gegeven in samenwerking met Prof. Yra van Dijk van de Universiteit Leiden.

Aanvang programma: 17.15 uur, inloop vanaf 16.45 uur.

Over de sprekers

Karin Amatmoekrim schreef columns voor o.m. NRC Next en publiceerde vijf romans: Het knipperleven (2004), Wanneer wij samen zijn (2006), Titus (2009), Het gym (2011) en De man van veel (2013). Zij ontving voor haar werk de Black Magic Woman Literatuurprijs.

Michiel van Kempen is bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraibische literatuur vanwege de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, met steun van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en de Stichting Framer Framed. Dit jaar verschijnt zijn biografie over Albert Helman.

Cindy Kerseborn is journaliste, radiomaakster en cineaste en maakte een televisiedrieluik over drie zwarte Caraibische auteurs: Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en Astrid Roemer.

Anja Meulenbelt publiceerde circa veertig boeken, waarvan het baanbrekende De schaamte voorbij in elf talen uitkwam. Zij ontving onder meer de Annie Romeinprijs voor haar werk binnen de vrouwenbeweging.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25