Controle op schoolverzuim voorjaarsvakantie 2016

Gepubliceerd: 05 februari 2016

Controle op schoolverzuim voorjaarsvakantie 2016

De consulenten leerplicht van Leerlingzaken Noord-Veluwe gaan weer controleren op luxe verzuim. Op vrijdag 19 februari 2016, de dag voor de voorjaarsvakantie, vinden er controles plaats in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde.

De controle heeft als doel luxe verzuim tegen te gaan. In de leerplichtwet staat dat een leerplichtig kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zonder toestemming van de directeur van school wegblijven. Wanneer een ouder het leerplichtige kind thuis houdt om eerder op vakantie te kunnen gaan, is er sprake van luxe verzuim. Vaak doen ouders dit om eerder op weg te gaan in verband met de files. Dit is niet toegestaan. De directeur is verplicht dit door te geven aan Leerlingzaken.

Huisbezoek

De consulenten leerplicht gaan op huisbezoek bij ouder(s) van leerlingen van 5 tot 18 jaar, die zonder kennisgeving afwezig zijn en bij twijfelachtige ziektemeldingen. Er wordt gecontroleerd waarom de leerling afwezig is. Wanneer blijkt dat er sprake is van luxe verzuim zal er proces-verbaal opgemaakt worden.

Kijk voor meer informatie over verlof, vrijstelling en verzuim op de website van Leerlingzaken Noord-Veluwe.