Arts en patient met een muisklik bij de juiste medische informatie

05 FEB 16. Het internet staat vol met medische informatie, helaas is deze info niet altijd even betrouwbaar. Voor artsen is er nu een systeem dat hen met snel en eenvoudig naar de juiste informatie loodst. Zo kunnen ze meteen en correct antwoorden op vragen van patienten.

Wanneer een ziekte zoals het Zika-virus of Ebola het nieuws haalt, zitten veel patienten met vragen. Daarmee komen ze vaak bij hun huisarts terecht. Voor de arts is het niet altijd evident om de meest correcte informatie of richtlijnen bij de hand te hebben. Via het Elektronisch Medisch Dossier wordt het nu heel eenvoudig om deze informatie op te zoeken. De toepassing verwijst meteen door naar, in het geval van het Zika-virus, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Daar vindt de arts meteen het antwoord op vragen rond reizen, zwangerschap, medicatie enzovoort.

Professor Bert Aertgeerts van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven licht toe: "We ontwikkelden een platform waar de links naar de juiste informatie verzameld worden. Van zodra de huisarts inlogt in het Elektronisch Medisch Dossier wordt hij via een eenvoudige zoekopdracht doorverwezen naar de juiste informatie. Dit systeem is uniek in de wereld."

Ook richtlijnen en aanbevelingen voor de eerstelijnszorg, die nu reeds gebundeld worden door EBMPracticeNET, worden via dit systeem toegankelijk gemaakt. "Er zijn meer dan 1000 richtlijnen voor eerstelijns hulpverleners", zegt professor Aertgeerts. "Helaas worden zij te weinig gebruikt, omdat veel artsen en verpleegkundigen ze eenvoudigweg niet weten te vinden. Dit systeem biedt een eenvoudige en gebruiksvriendelijke oplossing."

Het systeem draait al even proef en kon in die periode reeds 4000 huisartsen overtuigen. Binnenkort wordt ook een luik voor verpleegkundigen, kinesitherapeuten, tandartsen en andere eerstelijnszorgverleners ontwikkeld.

Mensen die niet bij hun huisarts aankloppen, maar liever online op zoek gaan naar informatie, kunnen daarvoor best terecht op www.gezondheidenwetenschap.be. Deze webpagina werd enige tijd geleden in het leven geroepen als betrouwbare basis van medische informatie op het internet.

Dit is een initiatief van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde en EBMPracticeNet.