Geen praalwagens over de A76/E314 voor Halfvasten

Geen praalwagens over de A76/E314 voor Halfvasten

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 05 februari 2016- Laatste update: 05 februari 2016 11:21 uur

Voor de verplaatsingen van hun praalwagens voor Halfvasten moeten carnavalsverenigingen gebruik maken van het onderliggend wegennet, tenzij de praalwagens voldoen aan de wettelijke eisen om over de snelweg te mogen rijden.

De Wegenverkeerswet schrijft voor waaraan voertuigen op de snelweg moeten voldoen, onder andere op het gebied van minimumsnelheid. Er komt geen ontheffing voor praalwagens die hieraan niet voldoen. De wegbeheerders en de politie in Nederland en Belgie hebben afgesproken hier strikt op toe te zien en actief te handhaven.

Verkeersveiligheid

De wettelijke eisen dienen het belang van de veiligheid van alle weggebruikers. Wanneer grote verschillen in snelheid tussen de verschillende weggebruikers ontstaan, neemt de kans op ongevallen toe. Vorig jaar ontstond tijdens de verplaatsing van de praalwagens op de A76 bijvoorbeeld een aanrijding toen een automobilist verrast werd door plotselinge aanwezigheid van de langzaam rijdende kolonne voertuigen. Daarom moet verkeer op de snelweg zich kunnen en mogen houden aan de minimumsnelheid (60 km per uur in Nederland en 70 km per uur in Belgie). Overigens geldt het veiligheidsbelang vanzelfsprekend ook voor het onderliggend wegennet: ook hier moeten de weggebruikers de geldende regels in acht nemen.

Alternatief geboden

Vanuit alle betrokken partijen is veel begrip voor de nadelen van de langere route over het onderliggend wegennet. De gemeenten Stein en Maasmechelen hebben daarom in samenspraak met de carnavalsverenigingen naar een alternatief voor heen en weer rijden gezocht. Dat is gevonden in de vorm van een (bewaakte) opstelplaats in de omgeving van Maasmechelen, waar de praalwagens veilig kunnen worden gestald.

Gevolgen

Politie en wegbeheerders in Nederland en Belgie zullen actief gaan handhaven en roepen carnavalsverenigingen op vooral gebruik te maken van dit alternatief. Alle bestuurders van praalwagens doen er goed aan zich te realiseren dat het overtreden van de wet strafrechtelijke gevolgen voor hen persoonlijk kan hebben: het gaat om een strafbaar feit en bovendien zijn zij niet (meer) verzekerd voor schade die het gevolg is daarvan.