Petitie passend onderwijs 6000 maal ondertekend

`Help mij met extra handen in de klas of een kleinere klas. Heb 30 kinderen en heel veel gediagnosticeerde stoornissen. En dat in het reguliere onderwijs.' Dat is een van de zesduizend noodkreten die de AOb heeft ontvangen bij de actie Maak Onderwijs Passend. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.

Een van de ondertekenaars stuurde een filmpje in over de samenstelling van zijn combinatiegroep zeven en acht die hij samen met een collega draait. De vijftig ontzettend leuke kinderen, zo vertelt hij, hebben veel extra zorg nodig. Vier dyslectisch, een met een ernstige visuele beperking, vijf maal pdd-nos, vier gaan naar de plusklas waar een wachtlijst voor is, twee taalachterstanden, vier adhd'ers, nog eens vier hebben psychologische hulp en zes worstelen met de scheiding van hun ouders. En dan nog is het rijtje zorgkinderen niet compleet. Het is het beeld dat uit de grote meerderheid van de ondertekenaars van de petitie Maak Onderwijs Passend hebben ingestuurd. `Kleinere klassen met minder zorgleerlingen per groep!' komt vaak voor. Meer handen in de klas ook. Of zoals ene leraar vo het verwoordt: `Zorgleerlingen krijgen nu niet de aandacht die ze verdienen door te grote klassen en gebrek aan expertise.'

De teller van de petitie staat nu op zesduizend ondertekenaars, maar loopt nog door tot dinsdag 9 februari tien uur. Dan maakt de AOb de balans op waar volgens de ondertekenaars de knelpunten liggen en die aan de Tweede Kamer aan te bieden.