CDA: meer wettelijke waarborgen nodig voor flexibiliteit en toegankelijkheid pgb

05/02/2016CDA: meer wettelijke waarborgen nodig voor flexibiliteit en toegankelijkheid pgb

Het CDA staat in principe achter het wetsvoorstel waarin het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorgverzekeringswet wettelijk wordt vastgelegd. Maar dan moeten er nog wel meer waarborgen komen als het gaat om de flexibiliteit van en de toegangscriteria voor een persoonsgebonden budget.

Woordvoerder zorg Hanke Bruins Slot: "Voor het CDA moet bij het pgb de nadruk liggen op eigen regie en eigen verantwoordelijkheid. Het CDA vindt het van belang dat zorgverzekeraars niet onnodig de toegang tot het persoonsgebonden budget en de flexibiliteit ervan beperken. Daarom wil het CDA nog betere waarborgen in de wet. Die waarborgen zitten wel in de wet langdurige zorg voor het persoonsgebonden budget, maar nog nu niet in de Zorgverzekeringswet."

Het CDA is positief over het feit dat in het huidige wetsvoorstel nu ook ouderen met gewone ouderdomskwalen een pgb mogen aanvragen. Maar Bruins Slot vindt het vreemd dat de staatssecretaris daarbij weer een nieuwe voorwaarde opvoert. "Ouderen die door hun beperking niet meer in staat zijn zelfstandig een persoonsgebonden budget te beheren, kunnen dat alleen nog doen als zij wettelijke vertegenwoordiging hebben. Dat is in veel gevallen behoorlijk omslachtig. Dit betekent dat familie eerst naar de rechter moeten om nog in aanmerking te komen voor een pgb. Een soort van ontmoedigingsbeleid."

In de wet langdurige zorg is echter geregeld dat een pgb ook met gewaarborgde hulp mag. Bij gewaarborgde hulp schakelt de verzekerde iemand in van wie voldoende aannemelijk is gemaakt dat hij de aan het persoonsgebonden budget verbonden verplichtingen kan naleven. Daarom heeft het CDA, samen D66, een amendement ingediend om de eisen van de Zorgverzekeringswet gelijk te trekken met die in de Wet langdurige zorg.

Trefwoorden

* Pgb * wetsvoorstel * ouderen * Wet langdurige zorg * Zorgverzekeringswet * Hanke Bruins Slot