Limburg versterkt acquisitiekracht

Limburg bundelt de krachten om meer investeerders en ondernemers naar de provincie te halen. Op 3 februari werd daartoe het convenant Acquisitie in Limburg ondertekend door negen partijen: de zeven grote Limburgse gemeenten Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Roermond, Weert, Venlo en Venray evenals Industriebank LIOF en de Provincie Limburg. Een en ander vond plaats in aanwezigheid van de Limburgse ontwikkelbedrijven Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, Development Company Greenport Venlo en Businesspark AviationValley Maastricht.

Met de ondertekening van het convenant spreken de partijen af om informatie te delen over potentiele investeerders en hun strategische acquisitiedoelen op elkaar af te stemmen. Zo vergroten ze hun kennis van het acquisitieveld en kunnen ze doelmatiger de boer op om Limburg in beeld te brengen bij bedrijven. De overige Limburgse gemeenten, die vanuit marktperspectief verhoudingsgewijs minder in beeld zijn bij acquisities, kunnen daarnaast altijd een individueel beroep doen op het provinciebestuur.

Limburg is al favoriet bij investeerders. Vorig jaar was Limburg na Noord-Holland en Noord-Brabant voor buitenlandse investeerders de aantrekkelijkste provincie om zich te vestigen. In 2014 was de geschatte totaalinvestering door buitenlandse bedrijven in Limburg al 69 miljoen euro, in 2015 steeg dit bedrag naar 125 miljoen. Daarnaast was 2014 een topjaar qua grondverkoop: toen werd 107 hectare grond verkocht op Limburgse bedrijventerreinen. Dat is behoorlijk meer dan het jaarlijks gemiddelde van 68 hectare in de periode 2009 tot en met 2012. Het jaar 2013 vormde al een keerpunt na de vastgoedcrisis: toen werd 74 hectare verkocht.

Om de aantrekkingskracht van Limburg nog verder te vergroten worden nu dus de handen ineen geslagen. ,,Om maximaal resultaat uit acquisitie te halen moet afstemming plaatsvinden. Nieuwe bedrijvigheid en verankering van bestaande bedrijven is immers belangrijk voor het behoud en de groei van banen,," zegt gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur Twan Beurskens.

Uitvoerder wordt Industriebank LIOF. De regionale ontwikkelingsmaatschappij brengt Limburg in beeld bij investeerders op het gebied van de logistiek en maakindustrie, beheert de informatiedatabase en werkt samen met de grondeigenaren en de Provincie aan de proposities voor potentiele investeerders.