Besluit Provinciale Staten over N280 West

Wegvak Weert-Leudal en wegvak Roermond

De verbetering van de N280 is onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg. De N280 verbindt Weert met Roermond en is de belangrijkste Oost-Westverbinding in Midden-Limburg. Het is de bevoegdheid van Provinciale Staten om de definitieve projectscope vast te stellen. Al sinds 2012 staat dit onderwerp frequent op de agenda van Provinciale Staten en Statencommissies. Ook zijn er voor Statenleden werkconferenties georganiseerd over de te maken keuzes en bevindingen van betrokkenen.

Het project N280 West bestaat uit twee deelprojecten:

N280 West, wegvak Weert-Leudal

Voorafgaand aan de behandeling van dit onderwerp werd door dhr. Vandewal, inwoner van Baexem, gebruik gemaakt van het inspreekrecht.

Na een intensief debat stelde het Limburgs Parlement een gewijzigde projectscope vast.

Er bleek binnen Provinciale Staten een breed draagvlak te bestaan om iets te doen aan de oversteekplaats Bosstraat/Heideweg. Dit resulteerde in het amendement Schaminee (SP) c.s. met als doel de samenwerking op te zoeken met Leudal, de gemeente Leudal een financiele bijdrage te vragen en het eventuele extra budget te gebruiken voor de realisatie van de oversteekplaats. Dit amendement werd met algemene stemmen aangenomen. Hiermee vervalt het eerdere voorstel om de mogelijke uitvoering van de ongelijkvloerse kruising ter hoogte van de Bosstraat/Heideweg in Leudal te koppelen aan de financiele ruimte die moet blijken uit de aanbesteding.

De motie Titulaer c.s. inzake de Kelperbrug werd met algemene stemmen aangenomen, waarmee het college van Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen om samen met Rijkswaterstaat financiele dekking te zoeken om de robuust uit te voeren vervanging van de Kelperbrug te garanderen met als uitgangspunt dat iedere partij betaalt voor zijn eigen taak. Het amendement Titulaer (CDA) werd ingetrokken na de toezegging van gedeputeerde Geurts dat bij de opwaardering van de N280 West gestreefd wordt de weg aan te leggen als 1x2-baansweg.

Het amendement Kirkels (VVD) met als doel om naast alternatief 3c ook alternatief 5e uit te werken in de tweede stap van het m.e.r.-onderzoek als onderdeel van de volledige projectscope werd verworpen.

N280 West, wegvak Roermond

Het Limburgs Parlement stelde de voorgestelde scopewijziging vast omtrent de aansluiting N280-Schipperswal en de uitgangspunten ten aanzien van de kostenverdeling voor deze voorgestelde wijziging.