Omtzigt: gebruik diplomatieke wegen voor opvragen radargegevens MH17

05/02/2016Omtzigt: gebruik diplomatieke wegen voor opvragen radargegevens MH17

Het CDA heeft de regering afgelopen donderdag tijdens het debat over MH17 gevraagd om via diplomatieke wegen te vragen waar de primaire radardata zijn. Op de primaire radargegevens zie je waar een raket vliegt, zie je of er andere vliegtuigen in de lucht zijn en zie je de brokstukken.

Oekraine, Rusland en de VS zouden over die data moeten beschikken, maar hebben hem niet openbaar aan de OVV gegeven. Eerder had de regering al toegegeven dat er in de afgelopen tien jaar geen enkel luchtvaartongeluk in Europa geweest is, waarvan de primaire radardata niet beschikbaar waren. Woordvoerder Pieter Omtzigt: "En nu, bij het grootste onderzoek naar een luchtramp, zijn de primaire radargegevens weg. Terwijl die gegevens van cruciaal belang zijn als bewijsmateriaal voor het onderzoek en voor een eventuele veroordeling."

De onderzoekers naar de ramp kunnen die gegevens niet zelf opvragen. De ICAO-regels schrijven voor dat het de regering is die een klacht moet indienen of een procedure moet starten. Ook kan de regering zich tot de VN veiligheidsraad wenden. Het CDA vindt dat de regering alle wegen moet bewandelen om de onderste steen boven te krijgen.

Trefwoorden

* MH17 * radardata * OVV * Pieter Omtzigt