Constructieve samenwerking Provincie en Gemeente Roermond leidt tot toekomstbestendige N280

Zowel de Provincie Limburg als de Gemeente Roermond zijn akkoord gegaan met het leveren van een extra financiele bijdrage voor wegvak Roermond van de N280. Hierdoor is er een robuuste en toekomstvaste verkeersoplossing voor de N280. Provinciale Staten hebben vandaag, vrijdag 5 februari, unaniem de definitieve projectscope vastgesteld. De Gemeenteraad Roermond heeft op donderdag 4 februari haar steun gegeven voor het voorstel schetsontwerp N280-Roermond.

Zowel de Provincie Limburg als de gemeente Roermond zijn akkoord gegaan met het aanpassen van het ontwerp en het leveren van een extra financiele bijdrage voor wegvak Roermond. Door deze aanpassing, het opheffen van de U-bocht en het realiseren van een extra ongelijkvloerse aansluiting, ontstaat een robuuste en toekomstvaste verkeersoplossing voor de N280.

Constructieve samenwerking

Gedeputeerde Eric Geurts van Mobiliteit: "De afgelopen periode heeft de Provincie in samenwerking met de gemeente intensief overleg gevoerd met het bedrijfsleven en de omgeving. Deze constructieve samenwerking heeft geleid tot de best haalbare variant en brede steun van de omgeving en het bedrijfsleven. Ik ben blij dat Provinciale Staten unaniem akkoord is gegaan met de definitieve scope." Ook wethouder Angely Waajen is tevreden met het gekozen ontwerp: "Door te kiezen voor een ongelijkvloerse kruising wordt, ter plaatse van de Schipperswal, het verkeer naar het bedrijventerrein en de Designer Outlet Roermond gescheiden. Daardoor ontstaat een betere verkeersdoorstroming. Bovendien is deze variant veel toekomst vaster, zijn er naar verwachting positieve effecten op de geluidsbelasting en verbetert de verkeersveiligheid." Ook de Gemeenteraad is tevreden over de constructieve samenwerking en heeft unaniem ingestemd met de definitieve scope.

Toekomstbestendig

De Gemeente Roermond en de Provincie Limburg willen samen 56,8 miljoen euro investeren in een aangepaste, toekomstbestendige aanpak van de N280-West in Roermond. De Gemeente Roermond betaalt ca. 13,3 miljoen euro en de Provincie Limburg neemt ca. 43,5 miljoen euro voor haar rekening. Verwacht wordt dat de werkzaamheden in 2018 van start gaan. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden ligt er een grote uitdaging in het bereikbaar houden van de omgeving. In 2021 dienen de werkzaamheden gereed te zijn.

Het project N280-West maakt deel uit van de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML). Daarin is een van de pijlers het programma Ontwikkelas N280. De N280 verbindt Weert met Roermond en is de belangrijkste Oost-Westverbinding in Midden-Limburg. Het project N280-West bestaat uit twee deelprojecten: wegvak Roermond en wegvak Weert-Leudal.