Minister-president Rutte ontvangt minister-president Renzi van Italie

Nieuwsbericht | 05-02-2016 | 23:20 - Minister-president Rutte heeft vanavond met de Italiaanse minister-president Renzi gesproken over groei en banen in Europa, versterking van de interne markt en andere actuele onderwerpen op de Europese agenda, waaronder migratie. Wat de aanpak van de vluchtelingenproblematiek betreft onderstreepten Rutte en Renzi het belang van een gezamenlijke Europese aanpak. Rutte ontving Renzi in Den Haag in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de raad van de Europese Unie.

Herstel Europese economie

De nadruk van het gesprek tussen minister-president Rutte en zijn collega Renzi lag op verder herstel van de Europese economie en de creatie van meer werkgelegenheid binnen de EU. Zij zijn het erover eens dat nog veel winst kan worden behaald als de Europese interne markt verder wordt versterkt en verdiept. Daarnaast moet het investeringsklimaat in Europa worden verbeterd, vinden Rutte en Renzi. `Tegelijkertijd is het ook van belang dat EU-lidstaten blijven werken aan de hervorming van hun economie, zoals Matteo Renzi dat met veel energie in Italie doet', zegt Rutte.

Intensivering samenwerking

Minister-president Rutte en minister-president Renzi hebben afgesproken om op een aantal groeigebieden de samenwerking tussen Italie en Nederland te intensiveren. Daarbij moet gedacht worden aan duurzame mobiliteit, watermanagement, het versterken van het investeringsklimaat en ook culturele samenwerking. De verantwoordelijke ministers worden gevraagd dit spoedig uit te werken, aldus Rutte. `Europa heeft dringend behoefte aan meer groei en meer banen. Wij zullen er samen hard aan blijven werken om dat doel te realiseren'. In dit kader zal minister-president Rutte in mei Italie bezoeken.