Steun 50PLUS voor kritiek op benoemingen bij NPO

50PLUS-Eerste Kamerlid Jan Nagel heeft eerder zware kritiek geuit op enkele benoeming in de top van de publieke omroep NPO, nu maken ook fracties in de Tweede Kamer zich zorgen over drie benoemingen bij de NPO door VVD-staatssecretaris Dekker van Mediazaken.

Alle drie de benoemden zijn VVD'ers. Enkele partijen zijn bang dat de politieke onafhankelijkheid van de publieke omroep in gevaar komt en zeggen dat een van de benoemingen niet rechtsgeldig is. Dinsdag 9 februari gaan verschillende fracties in de Tweede Kamer zich hierover beraden. Dat zijn PvdA, CDA, 50PLUS, SP, ChristenUnie en D66, die samen een meerderheid van 77 zetels hebben.

In korte tijd werden drie VVD'ers met goedkeuring van Dekker (foto Sander Dekker) benoemd. Eind november 2015 werd vervolgens oud-wethouder van Den Haag Bruno Bruins benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Bruins is ook voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV, de uitkeringsinstantie van onder meer de Ziektewet en de WW.

De benoeming van Bruins wordt in politieke kringen niet rechtsgeldig genoemd. Bruins werkt als baas van het UWV "onder het gezag" van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat zou niet mogen.

Jan Nagels mede-senator PvdA-Eerste Kamerlid Sent heeft hierover gezegd: "In de Mediawet staat dat lid zijn van de Raad van Toezicht niet kan samengaan met een dienstbetrekking bij een instelling die onder de verantwoordelijkheid van een minister valt. Het UWV valt onder de verantwoordelijkheid van een minister."

Lees ook HIER wat senator Nagel dinsdag 2 februari in de senaat over deze kwestie zei. En lees HIER ook: Publieke omroep wordt gesloopt.

(c) 6 februari 2016