Inbreng van Sybrand Buma bij debat over vluchtelingenstroom

"Het vluchtelingenvraagstuk is de grootste uitdaging van het moment. Gemakkelijke oplossingen zijn er niet. Maar het begint met eerlijkheid over de cijfers, vertrouwenwekkende maatregelen, en betrouwbaar leiderschap.

Maar wat zien we: Op zondag 10 januari zei premier Rutte bij Buitenhof: "Voor het voorjaar moeten we dit getackeld hebben."

"Alles is erop gericht de stroom naar nul terug te brengen."

Inmiddels zijn we een maand verder en loopt het alleen maar meer vast. Het was de zoveelste loze belofte van de premier. Gisteren nog beweerde hij dat er nog maar een paar honderd vluchtelingen per dag in Griekenland aankomen. Maar het zijn er duizenden. De enige belofte die de premier wel

nakomt is richting Turkije: zicht op visumvrijheid en lidmaatschap van de EU, zo bleek gisteren.

Dit wekt geen vertrouwen. Deze premier toont geen leiderschap. Hij loopt aan de leiband van Turkije.

Dan de instroomraming voor 2016. Een stijging tot 90 000 aanvragen is denkbaar. Nederland zal, als het op deze manier doorgaat, klaar moeten zijn voor nooit vertoonde aantallen. De zorg voor ontheemden die op de vlucht zijn is een morele plicht waar velen zich in Nederland voor inzetten, maar

met de huidige toestroom wordt de draagkracht van onze samenleving overvraagd.

De zorg voor vluchtelingen staat niet los van de verantwoordelijkheid voor de orde en rust in de samenleving, en het welzijn van de bevolking. Daarom de volgende vragen:

Hoeveel opvangplekken moeten extra worden gerealiseerd bij deze aantallen? Wat zijn de kosten? De wachttijd loopt inmiddels op naar 15 maanden. En wat zijn ondertussen de terugkeercijfers? Er zijn incidenten geweest, hoeveel mensen zijn daarna veroordeeld en uitgezet?

Tot nu toe zijn de maatregelen die de regering zelf heeft genomen minimaal. Verlaging van de maximumsnelheid en een paar extra motoren aan de grens. En een uitbreiding van de veilige landenlijst met Marokko, Ghana, India, Jamaica, Mongolie en Senegal. Ik denk dat de meeste Nederlanders vooral

verbaasd zijn dat die landen er nog niet op stonden.

Collega Samsom kwam wel met een concreet voorstel. Gedurfd. Maar terwijl collega Samsom zei dat het een gezamenlijk plan was, deed de premier of hij van niets wist. Wat is hier waar?

In het interview in Buitenhof sloot Premier Rutte niet uit dat Nederland alternatieve maatregelen zal nemen als de toestroom niet afneemt. Inmiddels zijn drie weken verstreken zonder zicht op een oplossing. Aan welke alternatieven denkt de premier? Acht het kabinet het denkbaar dat een

maximumaantal op te vangen asielzoekers wordt genoemd zoals Oostenrijk nu doet?

Voorzitter, Nederland wil weten wat de premier doet. Nederland is niet geinteresseerd in wat de premier allemaal belooft."