Aantal terroristische aanslagen daalt, aantal doden stijgt

Het aantal terreuraanslagen in Israel is in januari gedaald met 32% ten opzichte van december vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers die de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet bekend heeft gemaakt in haar maandelijkse rapport. Het aantal aanslagen op Israelische burgers en veiligheidsmensen is nu voor het eerst weer op het niveau van voor de escalatie van het geweld, dat in september 2015 aanving. Maar door het hogere dodental is de situatie nog steeds niet normaal te noemen.

Golf van aanslagen

De Shin Bet hanteert de maand augustus in 2015 als ijkpunt voor het `normale' aantal aanslagen. Die maand werden er 171 aanslagen gepleegd. Daarna escaleerde het aantal aanslagen, vooral gepleegd door `lone wolves'. In september steeg het naar 223 en in oktober waren het er 620. Na die maand zakte het aantal aanslagen weer langzaam, naar 326 in november en 246 in december. Pas in januari 2016 lag het aantal aanslagen weer op het niveau van voor september: vorige maand pleegden Palestijnen 169 terreuraanslagen op Israeli's.

Nog steeds meer doden

Toch was er ook in januari een verschil met de periode van voor de geweldsspiraal: er zijn meer doden te betreuren. In de `ijkmaand' augustus 2015 waren er 171 aanslagen, maar daarbij vielen geen doden en werden `slechts' tien mensen verwond. Vorige maand was het aantal aanslagen ongeveer gelijk, maar als gevolg daarvan kwamen wel vijf Israeli's om.