Definitief landschapsplan Uitbreiding Sluis Eefde gereed | Rijkswaterstaat

Begin 2015 organiseerde Rijkwaterstaat 3 werksessies om, onder begeleiding van een landschapsarchitect, te praten over de inrichting van het terrein rondom de nieuwe sluis in Eefde en de landschappelijke inpassing van deze sluis. Aan deze sessies namen inwoners uit Eefde deel en vertegenwoordigers van de Dorpsraad Eefde, waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Lochem. Afgelopen januari konden we het definitieve landschapsplan aan de groep presenteren. Tevens praatten we iedereen bij over de stand van zaken van de voorbereidingen van de bouw van de tweede sluis.

Bij Sluis Eefde zijn tijdelijke schermen opgehangen om vleermuizen, na de bomenkap, beschutting te bieden bij het jagen.

Behoud landschappelijke karakter

Het concept landschapsplan is in maart 2015 gepresenteerd aan geinteresseerden tijdens een informatieavond. Het basisuitgangspunt van het plan blijft dat behoud van het landschappelijke karakter voorop staat. Samengevat gaan we de volgende maatregelen (PDF, 201,70 KB) treffen:

* Herinrichting van het bosgebied, met wandelpaden en een open plek voor recreeren.

* Recreatie rondom de sluis, met een uitzichtpunt, bankjes en fietsensteunen.

* Aanleg bloemrijk grasland ten westen van de sluis, omsloten door een struinpad.

* Herstel van de vleermuisroute door bomen op de dijk te planten.

* Herinrichting van de Kapperallee (PDF, 361,66 KB), waarbij autoverkeer te gast is.

Vleermuisschermen geplaatst

Verder is het projectteam achter de schermen druk bezig met de voorbereidingen van de bouw van de tweede sluis. Zodat, conform planning, de aannemer nog dit jaar kan beginnen met zijn voorbereidende werkzaamheden. Zoals het maken van het definitieve ontwerp.

Een van de meest zichtbare voorbereidingen is het plaatsen van de vleermuisschermen (PDF, 359,98 KB) geweest, eind januari. Als later dit jaar de bomen zijn gekapt, bieden deze tijdelijke schermen beschutting en geleiding voor de vleermuizen als zij gaan jagen. Omroep Gelderland besteedde aandacht aan het plaatsen. Voordat de gaten voor de palen werden gegraven vond kleinschalig bodemonderzoek plaats om de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven uit te kunnen sluiten. Er zijn bij dit onderzoek geen verdachte objecten aangetroffen.

Meer informatie

Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde.