Dunningswerkzaamheden Kooiweg gestart - gemeente Heerde


Op dit moment vinden er dunningswerkzaamheden plaats in de bossen van Heerde. Het uitdunnen rond het Pluizenmeertje is bijna afgerond. Er moet alleen nog wat hout worden afgevoerd.

We zijn nu begonnen met de dunningswerkzaamheden tussen de Kooiweg en Elburgerweg. Bomen concurreren met elkaar om licht en ruimte. Door concurrenten weg te zagen krijgen de achterblijvende bomen meer groeiruimte. Uiteindelijk wordt het bos er alleen maar mooier van.

Duurzaam

Net als bij het Pluizenmeertje wordt het hout bij de Kooiweg ook duurzaam geoogst. Vlak voordat het werk begon heb ik de percelen geinventariseerd op bijzonderheden als mierenhopen, nestbomen, holen en dergelijke. De machinist beschikt over deze gegevens en houdt er rekening mee.

Het takhout blijft achter in het bos. Dat is ideaal voor het insectenleven en daarmee goed voor de vogels. Uiteraard houden we rekening met het broedseizoen. In principe is het bos van half maart tot september voor de vogels en de bezoekers.

Overlast

We beseffen dat de werkzaamheden overlast geven, dat is helaas onvermijdelijk. De keuze om alleen in de winter te werken maakt die overlast nog groter. 's Winters valt in de regel nu eenmaal meer regen en dat is dit jaar al helemaal aan de orde. Met al die nattigheid zijn wegen en paden extra
gevoelig voor zware transporten en dat is goed te zien aan de afvoerwegen bij het Pluizenmeer.

We kunnen daar voorlopig niets aan doen. Pas als het droger wordt heeft het zin om het hout bij de Kooiweg af te voeren en de paden op te knappen. Laten we hopen dat het voorjaar beter wordt!

Nog enkele weken

De werkzaamheden nemen nog enkele weken in beslag. Voor de start van het broedseizoen is alle hout uit het bos. Zodra de omstandigheden het toelaten herstellen we de schade aan wegen en paden. We vragen uw begrip voor de overlast.

Bea Claessens, bosbeheerder