Reactie Financien op conclusie Advocaat-Generaal inzake Box3

Nieuwsbericht | 16-02-2016 | 12:14

De Advocaat-Generaal (A-G) bij de Hoge Raad heeft vandaag een conclusie gepubliceerd over de vermogensrendementsheffing in Box3. Het ministerie van Financien kan zich niet vinden in het standpunt van de A-G dat de vermogensrendementsheffing op regelniveau strijdig is met het eigendomsrecht als bedoeld in artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM. Het ministerie is van mening dat de vermogensrendementsheffing in Box3 valt binnen de ruime beoordelingsmarge die de wetgever toekomt.

De Hoge Raad heeft in april vorig jaar een arrest gewezen waarin is beslist dat het forfaitaire stelsel van Box3 in beginsel geen inbreuk vormt op het eigendomsrecht. Het ministerie wacht het arrest af in de zaak die nu in cassatie voorligt bij de Hoge Raad. De reactie van Financien op de conclusie van de A-G zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd.

De A-G verwijst naar de maatschappelijke onrust en onvrede over de vermogensrendementsheffing. Uiteraard is ook het kabinet opgevallen dat er veel maatschappelijke en politieke discussie is ontstaan over de vermogensrendementsheffing. Daarom heeft het kabinet de ambitie uitgesproken om op termijn te komen tot een heffing over het daadwerkelijk genoten rendement. Dat moet wel zorgvuldig worden voorbereid - er zijn niet zulke goede ervaringen met haastig vormgegeven en moeilijk uitvoerbare wetgeving. Rondom Prinsjesdag rapporteert het kabinet de voortgang op dit terrein.