Zorgen over toenemende mensensmokkel Hoek van Holland

TV | di 16 feb 2016

Verslag Maaike Kempes

Redactie Rianne van Vuren

Redactie Rob Hadders

De mensensmokkel in Hoek van Holland is toegenomen. In de afgelopen twee weken zijn acht chauffeurs gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. Daarnaast zijn er 36 migranten aangehouden. De Koninklijke Marechaussee bevestigt dat er in de afgelopen twee weken meer mensen zijn aangehouden dan de weken ervoor.

De aanhoudingen vonden plaats tijdens uitreiscontroles. De chauffeurs zijn aangehouden op weg naar Engeland met in totaal dertig illegalen in de wagen. Onder de dertig migranten zitten Irakezen, Iraniers, Afghanen en Albanezen.

Vooral het afgelopen weekend had de Marechaussee het erg druk. Op donderdag 11 februari werden zes Iraanse mannen opgepakt met valse papieren. Diezelfde dag werden een Poolse chauffeur en Roemeense bijrijder aangehouden met een Afghaanse familie van zes in de vrachtwagen verstopt. Op vrijdag 12 februari werd een Poolse chauffeur aangehouden, hij had vijf Albanezen en vijf Irakezen in de wagen. Het meest recente incident is van afgelopen zondag 14 februari: toen werd een Britse chauffeur aangehouden met acht Irakezen in de wagen.

In EenVandaag spreken we Arthur van Dijk, voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN). De ondernemersorganisatie voor de transport en logistiek maakt zich grote zorgen over de toenemende incidenten van mensensmokkel.

Ook spreken we Nicole Visbeen van DailyFresh Logistics. Dit transportbedrijf vervoert via de haven en heeft diverse keren meegemaakt dat migranten aan boord proberen te komen.