Frankrijk promoot eigen vredesplan

in Israel / by Elise Friedmann / on 16/02/2016 at 16:25 / Tags: EU, Israel, Palestijnse staat, Vredesproces, VS

Terwijl de Amerikaanse VN-ambassadeur de regio bezoekt om te spreken over een twee-statenoplossing, presenteerde Frankrijk woensdag een eigen vredesplan aan Israel. Het wil in de zomer een internationale vredesconferentie bijeenroepen in Parijs. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (SP) lanceerde het Franse plan eind januari. Israel verwierp het initiatief, waaraan Fabius een ultimatum koppelde: als de conferentie mislukt, zal Frankrijk `Palestina' erkennen. Israel ziet hierin een stimulans voor de Palestijnse Autoriteit om niet met Israel aan tafel te gaan zitten. De nieuwe minister, Fabius' partijgenoot Jean-Marc Ayrault, lijkt het initiatief voort te zetten.

Stappenplan

Het initiatief bestaat uit drie stappen. Stap 1, consultaties met Israel, PA en andere landen over het idee, is nu ingezet. De Franse ambassadeur Patrick Maisonnave presenteerde het Franse plan vandaag aan Alon Ushpiz van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, berichtten Israelische media. Frankrijk, dat een speciale gezant heeft benoemd om het plan te propageren, zou het de laatste dagen hebben bepleit in ruim twintig hoofdsteden, waaronder die van de VS, diverse EU-landen, Rusland de Arabische wereld. Het is ook gepresenteerd aan de PA, die positief zou hebben gereageerd. Stap 2, het bijeenroepen van de internationale steungroep voor onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen, zou moeten gebeuren in maart en april. In juni of juli wil Frankrijk de Parijse conferentie bijeenroepen die de onderhandelingen vlot moet trekken.

Palestijnse reacties

PA-president Mahmoud Abbas sprak maandag zijn steun uit voor het initiatief in een persconferentie met de Japanse premier. Hij riep op tot het instellen van een `internationaal mechanisme om de Israelische bezetting te beeindigen binnen een vastgestelde tijd'. De PA tracht al langer het doel van een Palestijnse staat te bereiken via internationale organisaties, in plaats van rechtstreekse onderhandelingen met Israel. De laatste rechtstreekse onderhandelingen mislukten in april 2014 en de kans op nieuwe onderhandelingen lijkt nu nog kleiner. "Wij zullen nooit meer deelnemen aan rechtstreekse Israelisch-Palestijnse onderhandelingen", zei PA-minister Ryad al-Malki onlangs tijdens een bezoek aan Japan.

Israelische reacties

Israel heeft geen mededelingen gedaan over de Franse ontmoeting met de politiek directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Israel is een voorstander van rechtstreekse onderhandelingen met de Palestijnen, maar is tegen elke poging om de uitkomst van onderhandelingen bij voorbaat te bepalen", aldus een woordvoerder. Dit laatste doelt op het Franse ultimatum om over te gaan tot erkenning van een (dan niet bestaand) Palestina, als de conferentie in de zomer mislukt. Israel heeft vrede gesloten met Jordanie en Egypte door rechtstreekse onderhandelingen en wil hetzelfde bereiken met de Palestijnen, aldus de woordvoerder, maar de PA weigert dit. Israel beslist pas of het deelneemt aan de Franse conferentie, wanneer het wordt uitgenodigd.

Alternatief plan Israelische oppositie

Isaac Herzog, de leider van de Israelische oppositie, bepleit een ander plan dat neerkomt op een voorlopige eenzijdige terugtrekking. Het plan is door zijn partij, de Arbeid, aangenomen. Herzog besprak het vandaag met de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power en sprak er al eerder over met Kerry. Volgens dit plan moet Israel - in afwachting van succesvolle onderhandelingen over een twee-statenplan - als tussenmaatregel terugtrekken uit het hele deel van de Westoever dat valt buiten het veiligheidshek, dat versneld moet worden afgebouwd. Binnen dit hek vallen grote nederzettingenblokken, die waarschijnlijk bij onderhandelingen met de PA zullen worden uitgeruild tegen land binnen de Groene Lijn, bijvoorbeeld om een verbinding te maken tussen de Westoever en de Gazastrook. Ook verschillende Arabische wijken in Oost-Jeruzalem zouden volgens dit plan van de rest van de stad worden gescheiden en Palestijns gebied worden. Volgens Herzog is dit de enige mogelijkheid om de impasse met de Palestijnen te doorbreken en een twee-statenoplossing te bereiken. Het plan van Herzog voorziet ook in een regionale veiligheidsconferentie met gematigde Arabische landen, nog voor het eind van president Obama's regeringsperiode. Premier Netanyahu is een verklaard tegenstander van dit plan.