Amerikaanse buurt-app voor Nederlandse wijken

TV | di 16 feb 2016

Redactie Josefin Hoenders

Verslag Wout van Erven

Wat Facebook is voor het sociale leven en LinkedIn voor het professionele, wil de nieuwe buurtapp 'Nextdoor' worden voor het lokale leven. De Amerikaanse app wordt vandaag in Nederland gelanceerd.

In Amerika is de helft van de buurten op de app aangesloten. In de afgelopen maanden heeft Nextdoor in 93 Nederlandse buurten een proefgedraaid.

Nextdoor is niet de eerste buurtapp die voor Nederland beschikbaar is. Volgens recent onderzoek van de Universiteit Tilburg daalt het aantal inbraken in buurten waar een 'WhatsApp-buurtwacht' actief is met 50 procent.

In groepschats wijzen bewoners elkaar op verdachte activiteiten in de buurt. Maar wordt het gevoel van veiligheid er ook groter van? En wie filtert en cooerdineert de conversaties in de appgroep?

In september trokken de initiatiefnemers van een buurtapp in Aalburg de stekker eruit na commotie over de vele app-berichten waarin gewaarschuwd werd voor mensen met een Roemeens uiterlijk en auto's met een Pools kenteken.

EenVandaag spreekt hierover met socioloog Peter Achterberg van de Universiteit Tilburg en de Amerikaanse buurtappgoeroe Nirav Tolia. Hij is voor de lancering van Nextdoor in Nederland. Ook gaan we op bezoek bij Thijs Willems uit Breda, die al enkele maanden met zijn buurtgenoten gebruik maakt van Nextdoor. Hij zag de veiligheid en de geborgenheid in zijn wijk toenemen.