Wonen op het water moet mogelijk blijven

Wonen op het water moet mogelijk blijven

door Albert de Vries op 16 februari 2016

De ING bank stopt met het aanbieden van hypotheken voor woonboten. Daarmee kun je alleen nog bij de Rabobank terecht voor zo'n hypotheek. Dat zorgt voor veel onrust onder bezitters van een woonboot. Kunnen ze nog een hypotheek afsluiten om op het water te blijven wonen? De Partij van de Arbeid heeft vragen gesteld aan de minister van Financien om duidelijkheid te scheppen voor mensen met een woonboot.

Slechts een partij waar je terecht kunt voor een hypotheek, dat is geen goede situatie. Met het wegvallen van ING blijft alleen de Rabobank over. Prijs en kwaliteit zijn dan altijd in handen van een aanbieder. Dat is niet in het belang van de klant.

Ook is er nog veel onduidelijk over de gevolgen voor woonbootbezitters. Moeten ze hun ING-hypotheek nu oversluiten naar een andere bank? Waar moeten ze terecht als ze een nieuwe lening willen sluiten? Verzaakt de ING hiermee niet de zorgplicht die banken hebben naar hun klanten. Hebben mensen die nu een woonboot willen kopen nog maar een partij waar ze terecht kunnen? Veel onrust dus, en dat over zo iets belangrijks als een woning. De PvdA wil van de minister weten hoeveel mensen geraakt worden door het besluit van ING en wil snel duidelijkheid voor woonbootbezitters over de mogelijke gevolgen.

We vragen het kabinet dan ook om de onrust voor woonbootbezitters weg te nemen en snel duidelijkheid te verschaffen over de stappen. Een hypotheek moet zekerheid bieden. Of het nu in een rijtjeshuis is of op het water: iedereen moet zorgeloos kunnen wonen.