Beleidsplan wonen, welzijn en zorg voorzien van advies Wmo clientenr..


Geplaatst: 18-2-2016

Voor de periode 2016-2020 is een nieuw beleidsplan voor wonen, welzijn en zorg opgesteld. Het beleidsplan bevat een aantal kaders waarmee de gemeente wil sturen op realisatie van woningen en specifieke woonvormen voor zorgbehoevenden.

Man in rolstoel en vrouw in park

Aandachtspunten

De Wmo Clientenraad heeft hier een advies over uitgebracht. De Wmo Clientenraad geeft aan het een duidelijk beleidsplan te vinden en heeft een aantal aandachtspunten genoemd, die in het beleidsplan zijn verwerkt. De gemeenteraad zal binnenkort een besluit nemen over het beleidsplan.

Criteria nieuwe initiatieven

De nota bevat afwegingscriteria voor de beoordeling van maatschappelijke initiatieven op dit terrein zoals plannen voor het realiseren van een beschutte woonvorm. Aandachtspunten hierbij zijn onder andere of het initiatief een duidelijke meerwaarde heeft voor Lelystad, of het initiatief
ongewenst concurreert met bestaande voorzieningen en of het past binnen het vastgestelde beleid voor maatschappelijke ondersteuning en wonen. Binnen deze kaders wil het college ruimte geven aan ontwikkelingen in de samenleving en deze zo goed mogelijk faciliteren.

Afgelopen 10 jaar

Op grond van het meerjarenprogramma wonen, welzijn en zorg is de afgelopen 10 jaar geinvesteerd in de realisatie van woningen en voorzieningen die zorgbehoevenden en kwetsbare personen in staat stellen om (langer) zelfstandig te wonen. Het programma liep begin dit jaar af. Ook de organisatie
van zorg en ondersteuning is per 1 januari 2015 ingrijpend veranderd. Dit is aanleiding geweest om nu een nieuw beleidsplan voor wonen, welzijn en zorg vast te stellen.