Buma: premier moet meer opkomen voor eigen Europese waarden

18/02/2016Buma: premier moet meer opkomen voor eigen Europese waarden

Als voorzitter van de EU laat premier Rutte zich piepelen door de Turkse regering. Dat harde oordeel velde Sybrand Buma tijdens een debat over de Eurotop. Buma: "Nederland heeft behoefte aan een premier die staat voor de Nederlandse en Europese waarden van verantwoordelijkheid, recht en vrijheid, en niet voor recent door de Turkse regering geetaleerde waarden van macht, trots en eer. Het is te zot voor woorden dat de Koerden die in Irak door NAVO-land Nederland worden getraind om tegen IS te vechten, in Syrie door NAVO-land Turkije worden weggebombardeerd."

Dit soort eenzijdige acties, die de strijd tegen IS hinderen, moeten volgens het CDA gevolgen hebben voor de toetredingsonderhandelingen van Turkije tot de EU. Buma: "Dat kan niet anders, als de EU nog een greintje zelfrespect heeft. Turkije de EU binnenhalen is niet de weg naar de oplossing van de vluchtelingencrisis. Het probleem ligt op dit moment in Europa zelf."

Buma noemde in de eerste plaats Griekenland als een groot probleem. Het land schendt deadline na deadline. Het laat zich niet assisteren, en het geeft het geld dat het krijgt niet of verkeerd uit. "En wat doet Europa: Dat geeft de Grieken weer drie maanden de tijd. Maar die tijd is er niet. De grenscontroles met Griekenland moeten op zijn minst tijdelijk worden hersteld."

Landen als Hongarije, Tsjechie, Slovakije en Polen gaan zelf de grenscontrole met Griekenland ter hand nemen. Zij doen in feite wat de EU nalaat, aldus Buma: de grens bewaken. Hij riep de regering op om met deze landen op te trekken en niet tegenover deze landen te gaan staan. "Op termijn zal het Europa van 28 lidstaten alleen overleven als erkend wordt dat flexibeler arrangementen nodig zijn dan nu. Een kopgroep van landen die een gemeenschappelijk asiel, migratie en grensbeleid hebben is geen afscheid van Europa maar een stap op weg naar het Europa van de komende decennia."

Tijdens het debat kwam ook het komende Britse referendum aan de orde. Buma: "Over het algemeen lopen de belangen tussen Nederland en de wensen van het Verenigd Koninkrijk (VK) niet ver uiteen. Ook Nederland heeft behoefte aan striktere regels rond arbeidsmigratie. Ook Nederland wil een Europa dat zich richt op de kerntaken. In die zin heeft Nederland een interessante positie. Het kan zich aan de kant van het VK scharen, omdat de inhoud die het VK binnen haalt ook voor Nederland voordelen oplevert."

Trefwoorden

* Turkije * NAVO * Griekenland * Verenigd Koninkrijk * Eurotop * Sybrand Buma