Gemeente Leiden: Uitbreiding Naturalis stap dichterbij

donderdag, 18 februari 2016

Naturalis Biodiversity Center gaat uitbreiden en start in 2016 de werkzaamheden hiervoor. Het museum kan zo straks nog meer bezoekers ontvangen. Gemeente Leiden en Naturalis hebben de contracten voor de grondverkoop ondertekend.

Het bouwplan van Naturalis omvat nieuwbouw in combinatie met renovatie van het bestaande pand aan de Darwinweg 2. De gemeente verkoopt hiervoor een kavel aan Naturalis met een omvang van circa 7.000 m2. De afgelopen jaren werd de grond tijdelijk gebruikt, eerst als biodiversiteitstuin en daarna als parkeerterrein voor Heerema.

Robert Strijk, wethouder Cultuur: "We werken als gemeente graag mee aan de uitbreiding van dit bijzondere museum. Wat niet iedereen weet is dat Naturalis ook een wetenschappelijk topinstituut is voor Biodiversiteit en dat past natuurlijk prachtig op het Bio Science Park. Naturalis trekt nu al jaarlijks honderdduizenden bezoekers die vaak een dagje Leiden koppelen aan het museumbezoek. En dat is ook weer goed voor de winkels en horeca in de binnenstad. Zoals bekend komt binnenkort T. Rex naar Leiden. Dus Naturalis heeft deze uitbreiding van het museum hard nodig om nog meer bezoekers te kunnen ontvangen. "Het nieuwe gebouw van Naturalis zal ruimte bieden aan negen nieuwe museumzalen, waaronder de dinosaurierzaal waar het skelet van T. rex een ereplaats krijgt.

Op de verkochte kavel komt een deel van de nieuwbouw en worden parkeerplaatsen aangelegd voor bezoekers en personeel. Bijzonder is de aanleg van een mooie openbaar toegankelijke museumtuin, die deels bovenop de parkeerplaatsen gesitueerd is. Edwin van Huis, directeur Naturalis Biodiversity Center: "De tuin wordt een prachtige groene plek, toegankelijk voor iedereen. Een spannende en verrassende wereld waarin de betoverende schoonheid van de natuur op `echte' wijze wordt getoond: geurend, vol kleur en contrasten, varierend in de seizoenen. Een wondere wereld voor kinderen waar ze al doende leren, een inspirerende plek voor volwassenen en een thuis voor dieren".

Naturalis werkt samen met NeutelingsRiedijk Architecten voor het gebouw. De Koninklijke Van Ginkel Groep en H+N+S Landschapsarchitecten ontwerpen en realiseren in opdracht van Naturalis de buitenruimte.