Sport met Smeets: sporters die afscheid nemen

Vandaag praten we met Mart Smeets over afscheidnemende sporters. De Belgische veldrijder Sven Nys reed gisteren zijn laatste koers. Jarenlang domineerde hij de bij onze zuiderburen zeer populaire sport.

Nys werd, op 39-jarige leeftijd, onlangs vierde op het wereldkampioenschap dit jaar. Na de finish gisteren in Oostmalle viel hij zijn huilende zoontje in de armen. Voor de mensen die minder van het veldrijden zijn: waarmee kunnen we Sven Nys vergelijken? Hoe groot was hij?

Dan een Nederlands fenomeen: schaatser Bob de Jong. Hij schaatste gisteren zijn 90e 10 kilometer en is nu definitief klaar met het langebaanschaatsen. Verdient hij een groots afscheid? En is `ie een jaar te lang doorgegaan? Dit jaar kwam hij niet meer in de buurt van podiumplaatsen.

De Jong stond altijd in de schaduw van anderen. Eerst Gianni Romme, later Sven Kramer. Toch is hij ook Olympisch kampioen. Hij stond te boek als zeer eigenwijs, bijna een einzelgaenger. Bracht hem dat juist zo ver?

Dan naar ontdooit ijs; het water. Topzwemster Inge Dekker. Bij haar werd vorige week bekend dat er baarmoederhalskanker is ontdekt. Ze traint zo lang mogelijk door in het water. Ze heeft haar deelname aan de Spelen kennelijk nog niet helemaal uit haar hoofd gezet.

Tot slot aandacht voor schaatscoach Jillert Anema. Hij eiste weer een hoofdrol voor zichzelf op dit weekend, ten koste van zijn schaatser Ingmar Bergma.