Brabantse burgemeesters willen kleinschalige opvang

Twee Brabantse burgemeesters pleiten vandaag voor een andere, kleinschalige opvang van asielzoekers. De roep om dit soort opvang neemt toe.

In een open brief in de Volkskrant van vandaag schrijven de twee burgemeesters dat de oplossing voor de huidige problematiek ligt in beperkte opvangruimtes voor asielzoekers waar vanaf het begin aandacht is voor integratie.

Mark Buijs (VVD) van Boxtel en Jan Hamming (PvdA) van Heusden denken dat bij een kleinschalige opvang ,,de vluchtelingen een gezicht krijgen'' en ,,de gemeenschap er omheen gaat staan''. Ze denken dat dit gebeurt bij azc's die niet groter zijn dan vijftig of honderd vluchtelingen.

Steun

Ze claimen te worden gesteund door de politietop, een Kamermeerderheid en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Een kleinschalige opvanglocatie is leefbaarder en veiliger voor de vluchtelingen, voor de begeleiders en voor omwonenden'', aldus Buijs en Hamming. Beiden zeggen goede ervaringen te hebben opgedaan in hun eigen gemeenten.

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) wilde tot nu toe geen kleinschalige opvang van asielzoekers, omdat dit kostbaarder is en moeilijker te beveiligen.