Verfilming Knielen op een bed violen

TV | di 23 feb 2016

Verslag Esther Eikelenboom Redactie Henriette van Rijsingen

Een verfilming van Jan Siebelink's Knielen op een bed violen kon niet uitblijven. Vanaf 25 februari is de film te zien in de bioscopen. Deze autobiografische bestseller beleefde zijn 55e druk, met 600.000 verkochte exemplaren en meer dan twee miljoen lezers.

Velen bleken zich in dit boek te kunnen herkennen. Siebelink rekende met zijn boek in 2005 af met zijn eigen streng gereformeerde, sektarische jeugd. Dat had hij te danken aan de godsdienstverdwazing van zijn vader.

In EenVandaag een interview met de regisseur Ben Sombogaart over de afkeer die hij voelde voor het sektarische hoofdpersonage en de uitdaging om deze godsdienstwaanzinnige wat sympathieker en aandoenlijker te maken voor het publiek; ook de ongelovige toeschouwers moeten zich in hem kunnen herkennen. De film toont volgens hem wat fundamentalistische religie met je kan doen.

Ook spraken we met Fred van Lieburg bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands protestantisme. In hoeverre bestaat deze sektarische vorm van geloven uit het boek en de film nog in Nederland? Hij onderzoekt de refo-zuil in de Biblebelt en concludeert dat deze steeds populairder wordt. Er worden afgelopen jaren steeds grotere megakerken bijgebouwd vanwege de enorme aanwas, terwijl in de Randstad veel kerkgebouwen noodgedwongen hun deuren sluiten. Hoe kan dat?