Bewoners verhalen over Vijfhuizen


Publicatiedatum:
donderdag 25-02-2016
Bewoners van Vijfhuizen kwamen woensdag 17 februari naar de Poterne met verhalen over vroeger, zelfgemaakte maquettes en historische boeken over het dorp. De gemeente bekijkt of bijzondere plaatsen en gebouwen in Vijfhuizen beschermd dorpsgezicht kunnen worden.
In de Erfgoednota van de gemeente is het voornemen opgenomen om te inventariseren welke delen van het dorp in aanmerking komen om beschermd dorpsgezicht te worden. Dat inventariseren gebeurt dus nu. Met de resultaten van onderzoek en met de uitkomsten van deze en nog twee andere bijeenkomsten
maakt het bureau Urban Synergy in opdracht van de gemeente een beeldvisie voor Vijfhuizen. Daarmee kan ze bepalen welke delen van Vijfhuizen officieel beschermd dorpsgezicht worden.

Vijfhuizenaren plakken stickertjes op een maquette van hun dorp. Ze geven daarmee aan wat volgens hen de plekken van betekenis zijn.


Cachet

Woensdag druppelen in de Poterne de eerste geinteresseerde bewoners binnen. Steven van der Stroom (50) heeft wel wat met gebouwen van betekenis. Hij heeft tien jaar geleden zelf een huis ontworpen en gebouwd in Stellinghof en is inmiddels verhuisd naar `het oude dorp'.

"De entree van een dorp moet wel meer cachet hebben",

vindt hij. Ook komen kersverse bewoners van Vijfhuizen even langs om wat meer te leren over de historie van het dorp.


Maquette

Behalve bij waardevolle plaatsen en gebouwen, konden bezoekers op de maquette ook stickers plakken op gebouwen of plaatsen in het dorp waar ze minder waarde aan hechten. Opvallend genoeg krijgen sommige gebouwen stickers van beide kleuren. Dirk Verhagen van Urban Synergy vertelt dat het daarom
zo belangrijk is om ook de verhalen op te halen. Collega Laura de Bonth vult aan:

"Sommige bewoners vinden dat de geplande nieuwbouw de openheid van de polder te niet doet. Anderen vinden het juist mooi dat de nieuwbouw minder mooie woningen aan het zicht onttrekt."

Dirk:

"En dat geldt ook voor de supermarkt. Het gebouw vindt niemand mooi, maar men is wel blij dat de supermarkt er is, voor de dagelijkse boodschappen en omdat het de plek is waar je elkaar tegenkomt."



Jeugdherinneringen

De adviseurs van Urban Synergy blijken meesters in het ophalen van verhalen.

"Ik loop graag een rondje om het fort, dan over de `Schniedijk' en dan drink ik daar verderop vaak een borreltje",

vertelt Jan de Jong als hij zijn favoriete wandeling uittekent voor Dirk.
Rijn Claijn (84) is geboren en getogen in Vijfhuizen en heeft op basis van zijn jeugdherinneringen zelf een maquette gemaakt van de situatie toen. Rond zijn maquette staan generatiegenoten te wijzen en halen herinneringen op. Met "Daar zat toen de kapper" en "Weet je nog dat in '56 de
riolering kwam?" komen oude verhalen weer boven.


Verhalen delen

De gemeente en Urban Synergy nodigen bewoners uit om de komende drie weken hun (historische) verhalen over Vijfhuizen te delen. Deze verhalen zijn input voor de beeldvisie. Persoonlijke verhalen achterlaten kan in de verhalenbus in supermarkt Hoogvliet, in de Poterne van de Protestantse kerk
in Vijfhuizen of in het dorpshuis.

De volgende bijeenkomst voor de beeldvisie Vijfhuizen is op 17 maart. De uitkomsten van de bewonersinterviews en de vervolgstappen worden op deze avond gepresenteerd. Meer informatie of vragen, kijk op haarlemmermeer.nl/beeldvisievijfhuizen.