Lustrumprogramma 75 jaar Februaristaking 1941

PERSBERICHT Februaristaking 75 jaar

PERSBERICHT Amsterdam, 14 januari 2016

Februari 2016 | Lustrumprogramma 75 jaar Februaristaking 1941

Op 25 februari 1941 vond in Amsterdam het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats: de Februaristaking. Met een uitgebreid lustrumprogramma staan we hier in februari 2016 bij stil: theatervoorstellingen, een fototentoonstelling, publieksactie met GVB, gespreksprogramma’s in De Balie en de Herdenking op 25 februari om 16.30 uur bij het monument de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Zijne Majesteit de Koning woont de Herdenking bij.

Achtergrond

‘STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!!’ stond er in het manifest dat in 1941 verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Ook naar andere plaatsen sloeg de actie over: de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie. Nu, 75 jaar later, staat de collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander.

Lustrumprogramma in februari 2016

De Balie organiseert op 16 en 22 februari het programma Verander in de Ander: een oefening in empathie. Vanaf 21 februari is de fototentoonstelling IK, JIJ, HIJ, WIJ, JULLIE, ZIJ, over de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein te zien. Opening door Job Cohen om 17.00 uur. De expositie staat tot en met 5 mei. Theatergroep Barbaren & Co speelt STAAKT... in het Verzetsmuseum (21-2) en in De Balie (24-2). Op 25 februari om 11.00 uur staan in Amsterdam alle trams, bussen, metro’s en veerponten van GVB één minuut stil in herinnering aan de Februaristaking. Om 16.30 uur vindt op 25 februari bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein de jaarlijkse Herdenking plaats in aanwezigheid van de Koning. Met bijdragen van o.a. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, acteur Joost Prinsen en theatermaker Thomas Spijkerman. De NOS doet (live) verslag: 16.00-17.50 uur (NPO 1) en 20.30-21.05 uur (NPO 2).

Wat er nog meer gebeurt

In Stadsarchief Amsterdam is op 21 februari om 15.00 uur een gesprek over Joop IJisberg, één van de Februaristakers. NPO 2 zendt op 22 februari om 22.55 uur de documentaire De Stakende Stad uit. Stichting Kunsteducatie De Rode Loper Op School maakt gedichten en beelden met basisschoolleerlingen over de Dokwerker. Het Joods Cultureel Kwartier verzorgt achtergrondinformatie bij de fototentoonstelling op het J.D. Meijerplein en neemt de tentoonstelling op in hun educatieve rondleidingen. Op 25 februari is om 15.00 uur, op de hoek Amstel/Zwanenburgwal, de herdenking van het Joodse verzet bij het daarvoor opgerichte monument.

www.februaristaking.nl

www.facebook.com/februaristaking

www.twitter.com/FebStaking

Partners

Het lustrumprogramma 75 jaar Februaristaking 1941 is een initiatief van Comité Herdenking Februaristaking 1941, Gemeente Amsterdam, GVB, De Balie, Theatervoorstelling STAAKT... en fotografen Bernd Wouthuysen/Daniël Koning.

Dank aan vfonds, Amsterdams 4 en 5 mei comité, Stichting uitgeverij en boekhandel Pegasus, Stichting Centrum voor Propaganda voor Eenheid in de Vakbeweging en Stichting Democratie en Media voor de steun.