Koning beschermheer tentoonstelling Van Doesburg

Nieuwsbericht | 19-02-2016 | 16:32

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft het beschermheerschap aanvaard van de tentoonstelling `Van Doesburg, Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie'. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en maakt deel uit van `Europe by People', het culturele programma dat georganiseerd wordt rondom het voorzitterschap. De tentoonstelling opent 25 februari 2016 in BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en loopt tot 29 mei. Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde van Belgie zijn tevens beschermheer en beschermvrouw van de tentoonstelling.

Theo van Doesburg. Counter-Composition XIII (Contra-Compositie XIII), 1925-26.

Centraal staat het belang van de vernieuwende kunst en architectuur van de Nederlandse avant-garde in een Europese context, waarbij een brug wordt geslagen naar vandaag.

De Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg richtte in 1917 samen met Piet Mondriaan de kunststroming De Stijl op. Hij trok destijds door Europa om hun abstracte beeldtaal internationaal onder de aandacht te brengen. Zo zorgde hij er voor dat deze niet alleen terugkwam in schilderijen, maar ook in bijvoorbeeld gebouwen, kleding en interieurs.

RVD, nr.39