Informatiebijeenkomst nieuwe meetmethoden voor optische eigenschappen in glastuinbouw

25-02-2016 Kasdek- en schermmaterialen zijn volop in ontwikkeling. Onderzoek naar nieuwe, relevante optische eigenschappen zoals F-scatter en nieuwe materialen (coatings, structuren) zijn volop gaande. De huidige methoden voor het bepalen van de lichtdoorlatendheid voldoen niet meer en eenduidig vastgelegde methoden voor het bepalen van de lichtverstrooiing en het lichtspectrum ontbreken nog, net als de aansluiting op de toepassing van schermmaterialen en coatings of folies op glas.

De huidige normen voor tuinbouwglas, NEN 2675 en NEN 2674, voldoen niet voor het bepalen van de lichtdoorlatendheid van diffuus of gecoat tuinbouwglas dat momenteel op de markt verkrijgbaar is. Andere internationale normen voor het bepalen van de lichttransmissie van glas voor gebouwen, zoals bijvoorbeeld EN 410 of ASTM-1003, zijn niet geschikt voor glastuinbouwtoepassingen omdat hierin enkel loodrechte transmissie beschreven staat.

Informatiebijeenkomst voor nieuwe meetmethoden

Tijdens de informatiebijeenkomst op 30 maart wil NEN inventariseren of er voldoende interesse is bij belanghebbende partijen om nieuwe meetmethoden voor het bepalen van de optische eigenschappen van tuinbouwglas en overige kasdek- en schermmaterialen in een NEN-norm vast te leggen. Bij voldoende belangstelling uit de markt wordt er een NEN-commissie gevormd die deze meetmethoden gaat vastleggen in een norm.

Voor wie

Deze informatiebijeenkomst en te ontwikkelen norm is voornamelijk van belang voor partijen werkzaam in de glastuinbouwsector, waaronder producenten van kasdekmaterialen, schermdoeken en coatings, telers, kassenbouwers, installatiebedrijven, glasdistributeurs, adviseurs en kennisinstellingen. Deelname aan de normcommissie geeft belanghebbende partijen invloed op marktontwikkelingen, kennisopbouw en -uitwisseling binnen een nationaal netwerk in de glastuinbouwsector en zorgt dat zij als eerste op de hoogte zijn over nieuwe initiatieven.