Limburgse werkgevers scoren goed in de Sociale Innovatie Monitor Limburg 2015

Op woensdag 2 maart 2016 kreeg gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen een exemplaar van de Sociale Innovatie Monitor uitgereikt. Onder sociale innovatie wordt verstaan: vernieuwingen in organisaties en nieuwe manieren van werken, die leiden tot het beter ontwikkelen en benutten van competenties van medewerkers om daarmee prestaties van de organisatie te verhogen. Met de sociale innovatie monitor hopen het Lectoraat Employability, ROA en LWV een impuls te geven aan de verdere verbetering van bedrijfsinterne en -externe sociale innovaties. Recentelijk hebben 158 Limburgse organisaties deelgenomen aan de Sociale Innovatie Monitor Limburg editie 2015; een initiatief van Zuyd Hogeschool (Lectoraat Employability), Maastricht University (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, ROA) en de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV).

Interne veranderingssnelheid

Limburgse werkgevers erkennen in toenemende mate het belang van flexibiliteit. De interne veranderingssnelheid van de Limburgse werkgevers is sterk toegenomen in vergelijking met vorige jaren. De interne veranderingssnelheid van een organisatie brengt de mate waarin de inzet van medewerkers kan worden aangepast aan de bedrijvigheid in kaart. Aspecten als variabele werktijden, zelfroosteren en thuiswerken laten zien dat het flexibel organiseren van arbeid flink verbeterd is.

Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Werk & Welzijn) voegt toe:. Het behouden van personeel voor de Limburgse arbeidsmarkt is een, maar het optimaal benutten van talent is zeker niet minder belangrijk."De vraag vanuit het bedrijfsleven verandert en jongere generaties kunnen zich hier makkelijker op aanpassen. Flexibiliteit wordt vaak door bedrijven benut om bedrijfseconomische redenen. Met de sociale innovatiemonitor moeten de veranderingen op de arbeidsmarkt leiden tot goede en passende voorwaarden voor werknemers".

Editie 2015

In 2015 is extra aandacht gegeven aan de praktische invulling van sociale innovatie en de betekenis die ondernemers en bestuurders hieraan geven door interviews met Limburgse ondernemers en bestuurders. In gesprek met Wouter van Soest, bestuursvoorzitter van De Zorggroep geeft hij aan: "Doelstelling van sociale innovatie is het realiseren van professioneel optimum, flexibiliteit is daarbij het kernwoord. Jeroen Kluytmans, employability manager bij DSM, zegt: "Er komen nu generaties aan die andere dingen van ons bedrijf verlangen, als wij die mensen binnen willen halen, dan moeten wij wel innoveren."

Sociale innovatie loont

De resultaten van de jaarlijkse monitor laten duidelijk zien dat sociale innovatie loont. Meer aandacht voor sociale innovatie is gunstig voor de concurrentiekracht van de Limburgse werkgevers. Organisaties met een groter sociaal innovatievermogen blijken beter te presteren zowel voor wat betreft hun omzetgroei en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten als op het terrein van duurzaamheid. Ook hebben organisaties met een hoger sociaal innovatievermogen een lager ziekteverzuim. Daarnaast leidt sociale innovatie ook tot het optimaal benutten van talenten, doordat er veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Het samenbrengen van behoeftes van werkgevers en werknemers leidt veelal tot tevreden werknemers en goed werkgeverschap.

Limburgse werkgevers besteden vooral veel aandacht aan de ontwikkeling van hun personeel. Centraal staat het versterken van de persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer. Medewerkers krijgen daarbij goede mogelijkheden tot professionele groei door taakverrijking en autonomie met een bijpassende verantwoordelijkheid. Hierdoor krijgen medewerkers voldoende uitdaging en kunnen zij zich verder ontwikkelen.

Benchmarkrapport

De resultaten van de organisaties die hebben deelgenomen aan de monitor worden naar iedere organisatie afzonderlijk teruggekoppeld in een benchmarkrapport. Daarmee krijgen de organisaties inzicht in hun eigen sociale innovatievermogen ten opzichte van andere organisaties in hun sector en ten opzichte van het Limburgse gemiddelde. De benchmark laat het bedrijf zien op welke punten het sociale innovatievermogen van de eigen organisatie verbeterd kan worden. Het Lectoraat Employability en het ROA kunnen organisaties helpen dit op te pakken.