Wees zuinig op interne, open markt in Europa

Maat in overleg met Kamp (EZ) in aanloop EU-Voorjaarstop

Als de interne, open markt van de Europese Unie in het gedrang komt, is er een land dat zeer zwaar getroffen zal worden en dat is Nederland en met name ook de agrosector. Wees zuinig op die open markt. Europa dient de veiligheid aan de buitengrenzen te waarborgen, zodat de interne markt niet in de gevarenzone belandt.

Dit bracht LTO-voorzitter Albert Jan Maat vanmorgen naar voren tijdens een in Den Haag gevoerd overleg met minister Henk Kamp (EZ). Dit zogenoemde `consultatief overleg ` met sociale partners in SER-verband vindt jaarlijks plaats ter voorbereiding van de op 16 en 17 maart a.s. te houden EU-Voorjaarstop.

'Brexit'

Twee actuele onderwerpen overheersten het gesprek: de voortdurende vluchtelingencrisis en een mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (`Brexit'). Maat onderstreepte het grote belang om de Britten in de EU te houden en zei de aanpak van het kabinet in deze vol te steunen.

Wat LTO betreft mag van Europa wel meer actie worden gevraagd om verschillen, die bestaan op het terrein van concurrentie tussen EU-landen, kleiner te maken. Aan regelgeving om het zogenoemde `gelijke speelveld' te bevorderen wordt volgens Maat te weinig te gedaan. Dit geldt evenzeer voor Europese arbeidsmarkt met uiteenlopende lasten en regels in de lidstaten, waardoor geen sprake is van vergelijkbare concurrentieomstandigheden.

Rusland

Tot slot deed de LTO-voorzitter een dringend beroep op minister Kamp om zich extra in te spannen voor een constructieve relatie met Rusland, al zei hij zich zeer wel bewust te zijn van de complexe en precaire verhoudingen met dit land. Het importverbod loopt nog steeds door, waardoor de export van veel agrarische producten naar Rusland wordt geblokkeerd.

03 maart 2016