Week van de Klassieken 2016


7 t/m 15 april 2016

Week van de Klassieken 2016Week van de Klassieken 2016
Romeinse ringsteen uit 1ste/2de eeuw na Chr., gevonden in Velsen (collectie; Rijksmuseum van Oudheden)Romeinse ringsteen uit 1ste/2de eeuw na Chr., gevonden in Velsen (collectie; Rijksmuseum van Oudheden)
Team Casa Nostra: winnaars Ken-Uw-Klassieken Pubquiz 2015Team Casa Nostra: winnaars Ken-Uw-Klassieken Pubquiz 2015
Re-enactment: Romeinen aan het RapenburgRe-enactment: Romeinen aan het Rapenburg
Klassieke OlympiadenKlassieke Olympiaden
Fragment op een Griekse vaas (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Fragment op een Griekse vaas (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)
Verhalenverteller Paul GroosVerhalenverteller Paul Groos

Week van de Klassieken 2016: Quo vadis?

De negende Week van de Klassieken (7 t/m 15 april 2016) heeft als thema Quo vadis? en gaat over reizen in de Oudheid. Tijdens de Week zijn er in het hele land activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke wereld. De week opent op donderdag 7 april 2016 met de
Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in het Rijksmuseum van Oudheden. Ook in de rest van de week zijn er tal van activiteiten in het museum.

Boek cadeau

Luc Verhuyck schreef speciaal voor de Week van de Klassieken 2016 het boekje Wandelen door het antieke Rome. Bij verschillende activiteiten krijgen betalende bezoekers dit boekje cadeau (Uitgeverij Athenaeum, winkelprijs EUR2,50).

Overzicht activiteiten Rijksmuseum van Oudheden

Donderdag 7 april 2016
Studiemiddag: eindexamenbundels Hermaion
Informatieve middag voor iedereen die benieuwd is naar Chaire!, de nieuwe leergang Grieks, en/of komend schooljaar gaat werken met de eindexamenstof. Inclusief presentatie van de Via Latina-route, een rondleiding die is opgezet voor de gelijknamige methode. Tijd: 13.00 - 17.00 uur.
>> meer informatie

Donderdag 7 april 2016
Lezing: 'Op reis door het museum'
Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke Wereld van het Rijksmuseum van Oudheden, vertelt in deze lezing over de zoektochten van negentiende-eeuwse verzamelaars naar objecten uit de oudheid. Tijd: 15.00 - 16.00 uur.
>> meer informatie en aanmelden

Donderdag 7 april 2016
Ken-Uw-Klassieken-Pubquiz voor classici
Wedstrijd tussen teams van kenners van de klassieke oudheid. Iedereen met kennis van zaken mag inschrijven en meedoen. Win een boekenpakket en onvergankelijke eer! Tijd: 19.00 - 23.00 uur.
>> meer informatie en aanmelden

Vrijdag 8 april 2016
Lezing Adrian Goldsworthy over Augustus
De Britse auteur en classicus Adrian Goldsworthy (1969) geeft een lezing over Augustus. Hij is voor het eerst sinds jaren weer in Nederland voor een lezing, ter gelegenheid van het uitkomen van de Nederlandse vertaling van zijn boek over Augustus. Tijd: 20.00 uur
>>meer informatie en aanmelden

Zaterdag 9 april 2016
Finale Klassieke Olympiaden
Vertaalwedstrijden Latijn en Grieks voor scholieren en volwassenen. Vandaag worden hiervoor de prijzen uitgereikt. Organisatie: Nederlands Klassiek Verbond, Vrienden van het Gymnasium en Vereniging Classici Nederland. Tijd: 13.00 - 16.00 uur.
>> meer informatie

Zaterdag 9 en zondag 10 april 2016
Re-enactment: Romeinen aan het Rapenburg
Legio Secunda Augusta, een levende-geschiedenisgroep, komt als Romeins legioen uit de eerste eeuw na Christus hun legerkamp opslaan in de Tempelzaal. In het museum ontmoet u Romeinse burgers die vertellen over hun beroep. Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
>> meer informatie

Zaterdag 9 en zondag 10 april 2016
Speedrondleidingen: Quo vadis? Reizen in de oudheid
Kom in sneltreinvaart te weten wie eropuit trok in de oudheid en of het destijds eigenlijk wel veilig was om te reizen. Aanvang: 12.00, 14.00 en 16.00 uur (geen extra kosten, reserveren niet mogelijk, aanmelden bij museumkassa).
>> meer informatie

Maandag 11 april 2016
Toneelstuk Octavia
De Toneelgroep van de opleiding Klassieke Talen van de Universiteit Leiden geeft een try-out van Octavia, hun nieuwe productie. Ze spelen enkele korte scenes. Voorafgaand geeft prof.dr. Antje Wessels een lezing over Romeinse toneel. Tijd: 15.00 - 16.45 uur.
>> meer informatie en aanmelden

Maandag 11 april 2016
Lezingen en muziek: Reizen naar Rome
Een avond met drie korte lezingen, een gesproken column door Jacques Koppenol en een muzikaal intermezzo met strijkkwartet Bella Roma. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Roma Aeterna. Tijd: 19.30 - 23.00 uur.
>> meer informatie

Dinsdag 12 april 2016
Lezing: Antiek toerisme
Lezing dooor schrijver en classicus Fik Meijer. Hij vertelt over de verre reizen die de Romeinen maakten en hoe dit antieke toerisme in zijn werk ging via hobbelige wegen, ongastvrije vrachtschepen en de eerste reisgidsen uit de geschiedenis. Tijd: 20.00 uur
>> meer informatie

Woensdag 13 april 2016
Debat-avond: Via Appia via Schiphol
Specialisten in klassieke geschiedschrijving en moderne reisverslaggevers gaan met elkaar in gesprek over verschillen en overeenkomsten tussen reizen in de oudheid en tegenwoordig. Tijd: 20.00 - 23.00 uur.
>> meer informatie en aanmelden als toeschouwer

Donderdag 14 april 2016
Studiemiddag: Dies Latinus
De vierde Dies Latinus, een middag over het Latijn in het Latijn. Is Latijn spreken en schrijven nou echt nodig en nuttig, of is het een gimmick? In samenwerking met Athenaeum Illustre, Vivarium Novum en Addisco Onderwijs. Tijd: 13.00 - 17.15 uur.
>> meer informatie en aanmelden

Donderdag 14 april 2016
Demonstratie: Nox Graeca
Maak kennis met levend Oudgrieks. Het Oudgrieks wordt op school alleen gedoceerd als dode taal, maar kan nog steeds gesproken worden. In samenwerking met Athenaeum Illustre en Addisco Onderwijs. Tijd: 19.30 - 20.30 uur.
>> meer informatie en aanmelden

Vrijdag 15 april 2016
Finale Grote Ken-Je-Klassiekenquiz voor scholieren
De winnende teams uit de regionale voorrondes strijden in pubquiz-vorm om de titel 'beste gymnasiast van 2016'. Ook hier geldt: win een boekenpakket en onvergankelijke eer! Tijd: 17.30 - 19.30 uur.
>> meer informatie

Vrijdag 15 april 2015
Studiemiddag Nederlands Klassiek Verbond
Het Nederlands Klassiek Verbond organiseert een studiemiddag, met aansluitend de jaarlijkse uitreiking van de NKV Homerusprijs. Tijd: 13.00 - 17.30 uur
>> meer informatie

Activiteiten voor kinderen Week van de Klassieken

Zaterdag 9 april 2016
Boekpresentatie: Professor Breinstein en de Romeinen
Illustratrice Heleen Brulot en auteur Sarah Devos presenteren deze middag hun nieuwe boekWonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen, in de reeks van Professor Breinstein. Tijd: 13.00 - 14.00 uur
>> meer informatie en aanmelden

Zondag 10 april 2016
Klassieke fabels en verhalen
Verhalenverteller Paul Groos vertelt klassieke fabels en verhalen. Elk verhaal bevat een wijze les, maar het zijn vooral ook vermakelijke verhalen. En ze zijn vaak al meer dan tweeduizend jaar oud. Tijd: 13.00 en 15.00 uur (geen extra kosten, vanaf 5 jaar).
>> meer informatie

* De Week van de Klassieken 2016 wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbonden Vrienden van het Gymnasium. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Uitgeverij
Athenaeum-Polak & Van Gennep, Museum Het Valkhof, Geschiedenis Magazine, De Groene Amsterdammer, Uitgeverij Hermaion, Labrys Reizen, Lampas, Vereniging Classici Nederland, Kennislink, Addisco Onderwijs, NPO Cultura, Openbare Bibliotheek Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Akademie van
Wetenschappen.
* Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------