Politie ruimt hennepkwekerijen


Politie ruimt hennepkwekerijen

Laatste update:
08-03-2016 | 17:01

Woordvoering:
Zeeland-West-Brabant - mediadesk Oost

Oosterhout, Geertruidenberg - De politie ruimde op dinsdag 8 maart 2016 vijf hennepkwekerijen. Daarbij werden vier arrestaties verricht. In alle gevallen werd de stroom gestolen om de kwekerijen van elektriciteit te voorzien.

Geertruidenberg

Aan de Allemanshil in Geertruidenberg vonden de agenten in een huurwoning 247 moederplanten. De 52-jarige bewoner meldde zich in de loop van de dag in het politiebureau. Hij werd gearresteerd en ingesloten.

Oosterhout

Verder was het op vier adressen in Oosterhout raakt. In een bovenwoning op de Markt stonden 160 moederplanten en 130 hennepstekken. Deze ruiming in het centrum trok veel bekijks. De politie benadrukt dat het onderliggende restaurant niets te maken met de hennepteelt. De bovenwoning kent een
afzonderlijke ingang en is vanuit het restaurant niet bereikbaar. De bewoner van het huis is gearresteerd. Ook de twee bewoners van een huis aan de Akeleistraat werden aangehouden. In hun huurhuis trof de politie 161 hennepplanten aan.
Op twee adressen in Oosterhout was niemand thuis maar ging de politie toch naar binnen. In een huurwoning in de Buys Ballotlaan werd een wietplantage met 152 geruimd. In een huurwoning in de Prins Frederikstraat stonden 432 hennepplanten opgesteld. De bewoners worden op een later moment
verhoord over de gebeurtenissen. Tegen alle vier arrestanten wordt proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Opiumwet en diefstal van stroom.

Geruimd

In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage laten ontmantelen door een gespecialiseerd ruimingsbedrijf. Daarbij zijn het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Vervolgens zijn al deze goederen vernietigd.
Enexis doet aangifte van de frauduleus afnemen van elektriciteit. Het is gebruikelijk dat dan de meter wordt verwijderd.

Gevaar en overlast

Het openbaar ministerie, gemeenten en de politie geven veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en
liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar meldlijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.