Weidegang stimuleren juiste keuze van Van Dam

De melkveehouders van LTO Nederland zijn het eens met staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) die ook niets voelt voor wettelijk verplichten van weidegang. Volgens Van Dam zijn de huidige stimulerende maatregelen van overheid en zuivelsector en afspraken in het Convenant Weidegang voldoende om uiteindelijk het doel van 80% weidende koeien te halen. Dat hoort bij het Nederlands landschap en is goed voor het imago van de melkveehouderij, schrijft de staatssecretaris.

Stimuleren

Van Dam reageerde per brief op vragen van de Kamerleden Van Gerven (SP), Grashoff (GL) en Kaya (D66). Zij stellen voor om weidegang opnemen in de Wet Dieren, maar het Kabinet zet in op breed stimuleren van weidegang. "Dat is een lijn die ons past en goed aansluit bij de praktijk van dit moment", zegt voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij.

Opnemen van weidegang in de wet is onnodig en overbodig. ,,Wij, LTO, maar ook NAJK en NMV, zouden graag zien dat de overheid supermarkten meer uitdaagt zodat zij 80% weidezuivel in de winkelschappen zetten. De vraag van consumenten prikkelt de melkveehouder. Dat is de goede weg."

Ambitie

Van Dam zegde de Kamerleden toe de vinger aan de pols te houden en zich in te zetten als partner in het convenant Weidegang om de ambitie van meer weidende koeien te delen. Hij heeft ook meer geld toegezegd voor projecten en stimulerende maatregelen.

Zo wil Van Dam 4 miljoen euro inzetten voor melkveehouders die voor de eerste snede gras, alle koeien weiden. En passant is dat ook goed voor weidevogelbeheer. Ook voor deskundigheidsbevordering en het project het Nieuwe Weiden heeft Van Dam geld over en via fiscale aantrekkelijke maatregelen. Hij juicht het initiatief van de zuivel toe om weidemelk te belonen met 1 cent per liter extra.

08 maart 2016