SP: geen Europees circus voor schoolmelk en -fruit :: SP NL

De SP wijst de nieuwe regels voor schoolmelk en -fruit af, die dinsdag werden aangenomen in het Europees Parlement. Daarmee laat het Parlement zich verleiden door de agrarische lobby om weer een taak naar zich toe te trekken die in feite een nationale aangelegenheid is: volksgezondheid. Bovendien vergroten de regels de bureaucratie, en is het project een verborgen reclamecampagne voor de Europese Unie.

SP-Europarlementarier Anne-Marie Mineur is er niet op tegen dat kinderen melk en fruit krijgen: "Gezond eten is heel belangrijk, en ik verwelkom van harte een tegenhanger tegen alle producten met veel suiker, zout en vet waarvoor geadverteerd wordt en die in veel schoolkantines ruim te verkrijgen zijn. Maar dat kunnen de lidstaten heel goed zelf. Daar hoeft de Europese Unie niet weer een heel bureaucratisch circus voor op te tuigen."

Mineur stoort zich eraan dat de Europese Commissie zich voor het karretje van de agrarische lobby laat spannen en jaarlijks EUR250 miljoen gaat steken in een taak die onder nationale bevoegdheid valt. Mineur: "De aanpak is weer in alle opzichten een voorbeeld van hoe het niet moet. De Commissie legt de deelnemende landen een hoop bureaucratie op bij de uitwerking, en daar zit niemand op te wachten. Daarnaast worden de deelnemende scholen nota bene verplicht om een reclamecampagne voor de Europese Unie te voeren. Waarom kan de Commissie het niet laten bij een dringend advies, en de uitvoering aan de lidstaten overlaten?"

Betrokken SP'ers

[IMG]

Anne-Marie Mineur

Europarlementarier