Levensverwachting Syriers daalt met 15 jaar

dinsdag 8 maart 2016 15:37 Buitenland

Dit is een origineel bericht van World Vision Nederland

- Tijdens het conflict in Syrie is naar schatting 275 miljard dollar aan economische groei verloren gegaan. Dit gaat ten koste van de toekomst van de Syrische kinderen.

- De levensverwachting voor Syriers is met vijftien jaar gedaald van 70,5 (2010) naar 55,4 jaar.

Twee feiten die laten zien wat de oorlog Syrie en haar buurlanden kost. Het conflict in Syrie is deze maand vijf jaar geleden begonnen. Hulporganisatie World Vision en Frontier Economics publiceren vandaag het rapport 'The Cost of conflict for Children', waarin becijferd wordt welke desastreuze gevolgen het conflict heeft.

Het rapport laat zien hoe groot de economische verliezen zijn voor de landen Syrie, Libanon, Jordanie en Turkije. Ook geeft het rapport inzicht in hoe het leven van Syrische kinderen zou zijn als er geen conflict was en wat de toekomstige effecten zijn als het conflict voortduurt.

Achter de grote cijfers zitten de gezichten van kinderen. Het conflict zorgt ervoor dat het land zich niet verder ontwikkelt en dat heeft grote gevolgen voor de kinderen. Miljoenen Syrische kinderen gaan niet naar school, hebben geen toegang tot gezondheidszorg en lijden aan ondervoeding. Daarnaast doen ouders de meest gruwelijke dingen om met hun gezin te kunnen overleven. Kinderen worden aan het werk gezet of uitgehuwelijkt. Toekomstperspectief voor het land is er op dit moment nauwelijks.

Enkele schrijnende feiten uit het rapport:

- Het aantal Syrische kinderen dat naar school gaat, is in de afgelopen vijf jaar gehalveerd.

- De levensverwachting voor Syriers is met vijftien jaar gedaald van 70,5 (2010) naar 55,4 jaar. Dat is lager dan in Zuid-Soedan (56 jaar).

- Meer dan twee miljoen kinderen onder de vijf jaar in Syrie zijn ondervoed.

- 50% van de artsen en 20% van de docenten zijn Syrie ontvlucht.

Met het onderzoek en rapport doet World Vision een oproep aan de wereldleiders om dit conflict te beeindigen. Het herstel van Syrie zal tientallen jaren duren. Vrede is nu nodig, zodat we met elkaar kunnen beginnen aan de opbouw en het herstel van het land.

*

*

*

*