De Robuustheidsmeter van Antea Group bijna klaar voor de start

8 maart 2016

Binnen het O&O-project "de Robuuste Weg" heeft Antea Group een tool ontwikkeld die de robuustheid van een weg meet: De Robuustheidsmeter! De robuustheidsmeter geeft ook invulling aan het duurzaamheidprincipe `De Robuuste Weg' van Rijkswaterstaat.

De toets heeft twee doelen: de gebruiker bij analyse van een weg attenderen op verbetermogelijkheden ten aanzien van robuustheid, en bij de voorbereiding van bijvoorbeeld een reconstructie, te dienen als handvat voor een robuuster ontwerp.

Robuustheid staat voor de mate waarin een weg gedurende zijn geplande exploitatieperiode zijn functie, ongeacht wisselende omstandigheden, betrouwbaar blijft vervullen zonder daarbij overmatig onderhoud te vergen. De input wordt gevormd door meerkeuze-vragenlijsten op de onderwerpen weginrichting, wegbouwkunde, wegontwerp, omgeving en innovatie. Resultaten worden samengevat en vervolgens gevisualiseerd op een dashboard. Hierdoor kan de klant in een oogopslag zien of zijn getoetste weg robuust is. Op dit moment wordt er gewerkt aan een web based versie van de meter.