Stel belang consument centraal bij aankoop hypotheek

08/03/2016Stel belang consument centraal bij aankoop hypotheek

Deze week werd in de Tweede Kamer een debat gehouden over de nieuwe Europese hypothekenrichtlijn. Hier staan onder meer regels in over hoe advies moet worden gegeven bij de aankoop van een hypotheek. Het CDA heeft een aantal bezwaren tegen deze hypothekenrichtlijn.

Woordvoerder Erik Ronnes: "Waarom moeten we dit Europees organiseren, als dit in Nederland al goed is geregeld?" Het CDA diende daarom een voorstel in, waarin wordt uitgesproken dat Nederland zeer terughoudend moet zijn bij het aangaan van nieuwe afspraken over hypotheken in Europa. De unieke Nederlandse hypotheekmarkt, met de hoge betaalmoraal en solide financiering moet behouden blijven. Dit voorstel kan waarschijnlijk op een meerderheid rekenen.

Daarnaast wil het CDA een dure taxatie voor de waardebepaling van een huis niet zo maar verplichten. Het moet in gevallen waar er duidelijk sprake is van minder risico ook mogelijk zijn om van goedkope modelmatige berekeningen gebruik te maken. Dat voorkomt onnodig hoge kosten voor de consument. De minister gaf aan dit CDA voorstel over te willen nemen.

Tenslotte diende het CDA samen met de VVD een voorstel in, waarin de minister wordt opgeroepen om de mogelijkheden voor ouderen te vergroten om nog aan een hypotheek te komen. In de praktijk blijkt dat banken te terughoudend zijn om ouderen aan een hypotheek te helpen. Ook als de risico's zeer laag zijn en zowel de bank als de senior er beter van worden. Dat moet anders, vindt het CDA. De motie is aangenomen.

Trefwoorden

* Hypotheken * hypothekenrichtlijn * taxatie * Erik Ronnes