De stressrespons van zeegras (Promotie)

dinsdag 8 maart 2016

Tijd

vanaf 14:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus

mevrouw Y.A. La Nafie

Promotor(es)

Prof. dr. P.M.J. Herman

Copromotor(es)

Dr. M.M. van Katwijk, Dr. T.J. Bouma

Subtitel

Seagrass responses to interacting abiotic stresses

Beschrijving

Ook zeegras kan stress ervaren: bijvoorbeeld als er te weinig of juist te veel voedingsstoffen beschikbaar zijn of als er te weinig licht bij de bodem komt. Dat kan tot gevolg hebben dat zeegras breekt, en dat heeft weer consequenties voor onder meer de positieve eigenschappen van zeegras als kustbeschermer.

Yayu Anugrah La Nafie laat met dit onderzoek zien dat zeegras verschillende strategieen heeft om met stressfactoren in het milieu om te gaan. Zo varieren de breeksterkte en de uitrekbaarheid van de plantenbladeren onder verschillende omstandigheden. De onderzoeksresultaten dragen daarmee bij aan het begrip van de complexiteit van de reactie van zeegras op milieu-invloeden.

Biografie

Yayu Anugrah La Nafie (Indonesie) studeerde Marine Science aan de Hasanuddin University in Indonesie en Coastal Resource Management in Sydney, Australie. In 2008 startte ze met haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit, dat mede werd gefinancierd door het Indonesische Ministerie van Onderwijs. Momenteel brengt La Nafie de opgedane kennis in Indonesie in de praktijk als docent bij Hasanuddin University.