Dudok Kunstwerk


Het is een langgekoesterde wens om in de stad een kunstwerk te realiseren van de architect W.M. Dudok. Vanwege de impact die hij heeft gehad op de uitstraling van de stad is het de bedoeling dat het kunstwerk het werk van Dudok verbeeldt. Een deskundige jury heeft nu vijf kunstenaars
geselecteerd, die een schetsontwerp mogen maken.

Een van hen zal het Dudok Kunstwerk mogen vervaardigen. `De jury hoopt met deze keuze naast hoge kwaliteit ook een variatie aan invalshoeken in de schetsontwerpen terug te zien,' aldus juryvoorzitter Veronique Baar.

Terwijl W.M. Dudok nergens zo veel ontwerpen heeft gerealiseerd als in Hilversum is er in de openbare ruimte van Hilversum geen kunstwerk over de belangrijke invloed van deze architect terug te vinden. Slechts een buste van W.M. Dudok in het Raadhuis refereert aan deze bijzondere architect.
Daarom is er door de raad in het kader van de viering van het Dudokjaar nu budget ter beschikking gesteld voor een Dudok Kunstwerk.

Door een onafhankelijke kunstadviseur is in januari een long-list samengesteld van kunstenaars die voldeden aan de door het college van B&W opgestelde criteria. Hierin stond centraal dat het kunstwerk de impact en de betekenis van het werk van W.M. Dudok moest weergeven als eerbetoon aan de
wereldberoemde architect.

In de longlist van kunstenaar was een varieteit van verschillende media en disciplines aanwezig. Het werk van deze kunstenaars is inhoudelijk en onderzoekend, maar altijd met een fysiek eindresultaat. Een voorwaarde is, dat het werk zeer toegankelijk voor het brede publiek moest zijn.
Daarnaast viel de keuze op de beleving van kunst op verschillende niveaus. Alle kunstenaars, die voor de long-list waren geselecteerd hebben ervaring met het maken van werk voor de publieke ruimte.

Uiteindelijk heeft de jury op basis van de gestelde criteria de volgende 5 kunstenaars geselecteerd om een schetsontwerp te maken:

* Bureau Ira Koers*
* Jean Bernard Koeman
* Geert Mul
* Michiel Kluiters
* Lucas Lenglet

De jury bepaalt uiteindelijk op basis van de schetsontwerpen welk kunstwerk het wordt en wie van de vijf kunstenaars dus de voorkeur geniet. Maar ook het publiek mag zijn voorkeur uitspreken. Liefhebbers van kunst en belangstellenden zijn van harte welkom in het Dudok Architectuur Centrum in
het souterrain van het Raadhuis van 12 tot 28 maart (tijdens reguliere openingstijden: donderdag t/m zondag van 11:00 - 16:00, 1^e paasdag gesloten, 2^e paasdag open) om de schetsontwerpen te bekijken en aan te geven welke van deze ontwerpen het meest Dudok verbeeldt en past op het Marktplein.
De schetsontwerpen zijn ook online te bekijken via www.dudok100jaar.nl. Wil je laten weten wat je voorkeur is, dan kan dit door te mailen naar (info@dudok100jaar.nl) De mening van het publiek worden meegewogen in het juryrapport dat op dinsdag 5 april aan het College wordt overhandigd.



In de afgelopen periode is een vakbekwame en gemeleerde jury samengesteld met achtergrond en kennis van het werk van W.M. Dudok, expertise in het begeleiden van openbare kunstopdrachten en verbinding met Hilversum. In de jury hebben de volgende leden plaatsgenomen:

* Voorzitter: Veronique Baar - Eigenaar QKunst (o.a. verantwoordelijk voor de selectie van kunst in de metrostations van de Noord-Zuid lijn te Amsterdam).
* Tijs Bouw - Voorheen docent architectuurgeschiedenis op de Gooise M.T.S en lid van de Adviescommissie Beeldende kunst Hilversum & inwoner Hilversum
* Ella Derksen - Zelfstandig adviseur van kunst in de Openbare Ruimte (o.a. voor Almere / en projectleider Pausbeeld Utrecht).
* Tamar Frank - studeerde in 1997 af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht in de discipline Monumentale Vormgeving. Ze ontwerpt lichtsculpturen o.a. ook voor de openbare ruimte. Inwoonster van Hilversum (woont aan het Marktplein).
* Irmgard van Koningsbruggen - architectuurhistoricus en docent aan de VU Amsterdam (afgestudeerd op de stedenbouwkundige ontwikkeling van Hilversum) & inwoner Hilversum

Gerard van Santen - Beeldend kunstenaar, Adviseur m.b.t. nieuwe media voor het Landelijk Overleg Grafisch Ateliers Nederland, en lid van de Adviescommissie Beeldende kunst Hilversum & inwoner Hilversum.