Lagere rente rampzalig voor gepensioneerden

Rampzalig voor gepensioneerden en spaarders. Dat vindt Henk Krol van 50PLUS van het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om het belangrijkste renteniveau, de herfinancieringsrente, verder te verlagen naar 0 procent.

50PLUS vindt dat het tijd wordt voor acties om te voorkomen dat ouderen en spaarders nog verder in de problemen komen.

"Dit is de zoveelste keer dat hen een klap wordt toegebracht", zegt de fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer. Krol vreest dat hierdoor de aangekondigde kortingen op pensioenen nog dichterbij komen. Daarvan zijn niet alleen de gepensioneerden maar ook werkenden de dupe.

Samen met zijn collega Martin van Rooijen, senator voor 50PLUS, vindt Krol dat de politiek een einde moet maken aan de extreme rentegevoeligheid van de regels van het huidige pensioenstelsel.

Krol: "Het gaat om een kunstmatige rekenrente van 1%. Die is niet uit te leggen als je gelijktijdig ziet dat pensioenfondsen een langjarig rendement kennen van 5 tot 6%. Gepensioneerden hebben ook heel goed gezien dat de pensioenpot zelfs tijdens de afgelopen zeven crisisjaren is verdubbeld van 650 naar 1300 miljard."