Spinoza Lezing: Tegenstrijdige Anthropos

Bron: FGw

Spinoza Lezing: Tegenstrijdige Anthropos

10 mrt 2016 20.15 - 22.00

Lezing

Jonathan Lear bezet in het tweede semester van het academisch jaar 2015-2016 de Spinoza Leerstoel van de afdeling Wijsbegeerte van de Faculteit der Geesteswetenschappen en geeft twee Spinoza lezingen over 'Het idee van een wijsgerige antropologie'.

Tegenstrijdige Anthropos

Is het misschien zo dat juist de poging onszelf te definieren, het begrip van wie we zijn in de weg staat? We proberen onszelf veelal te begrijpen aan de hand van concepten die we op onszelf toepassen, maar deze concepten zijn kwetsbaar, zowel voor de gang van de geschiedenis als voor tegenstrijdigheden. Misschien begrijp ik mezelf vanuit mijn identiteit als Crow-indiaan, of als Amerikaan, Nederlander of Europeaan, maar wat gebeurt er met dergelijke concepten als bijvoorbeeld de levensvorm waarvan ik deel uitmaak, vernietigd wordt, de verdeling van rijkdom zo ongelijk is dat het concept van representatieve democratie in gevaar komt, de belofte van vrije meningsuiting teniet wordt gedaan of er sprake is van massale immigratie van volkeren die niet voornemens zijn een andere manier van leven over te nemen? Daar komt bij dat, zoals Socrates ons liet zien, zelfs concepten die ongevoelig lijken te zijn voor historische verschuivingen - zoals leraar of student of arts - van zichzelf merkwaardig instabiel zijn. Er kan altijd een zorgwekkende discrepantie ontstaan tussen de wijze waarop deze concepten in maatschappelijke constellaties gestalte krijgen en de manier waarop individuen er invulling aan geven. Hoe moeten we dit alles zien?

Op donderdag 24 maart geeft Lear een tweede Spinoza lezing getiteld `Het onbewuste en de zin van het bestaan`.

Over Jonathan Lear

Jonathan Lear is John U. Nef Distinguished Service Professor binnen de Committee on Social Thought en de Department of Philosophy van de University of Chicago. Momenteel is hij directeur van het Neubauer Collegium for Culture and Society, een nieuw onderzoeksinstituut binnen de universiteit van Chicago. Lear studeerde filosofie aan Cambridge University en The Rockefeller University. Later volgde hij een opleiding tot psychoanalyticus. Hij heeft gedurende dertig jaar gewerkt met low-fee-patienten.

Jonathan Lear ontving de Andrew W. Mellon Foundation Distinguished Achievement Award.

* Meer over Jonathan Lear (Engels)

De Spinoza Lezingen

De Spinoza Lezingen worden gegeven door spraakmakende denkers van deze tijd. Ze zijn bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie. De teksten van de Spinoza Lezingen worden gepubliceerd door Uitgeverij Van Gorcum.

Praktische informatie

* Datum and tijd: Donderdag 10 maart 2016 om 20.15. De Aula is vanaf 19.30 open.

* De toegang is gratis (reserveren is niet nodig).

* Taal: de voertaal is Engels.

Voor informatie kunt u mailen naar secr.wijs-fgw@uva.nl.

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Filosofie

Gepubliceerd door Faculteit der Geesteswetenschappen