Makro: Wordt het toch een sociaal plan?


Makro: Wordt het toch een sociaal plan?

Geplaatst op 14 maart 2016
Vanwege de reorganisatie hebben de directie en COR van Makro met elkaar gesproken over de opvang van de sociale en financiele gevolgen voor getroffen werknemers. Dit staat nu opgeschreven in een zogeheten `herstructureringsplan'. De Unie heeft beide partijen hierop aangesproken. Want in de cao
staat dat dit tussen werkgever en de vakbonden te maken afspraken zijn. In jouw belang is daarop gezocht naar een vooral praktische oplossing. Op een aantal onderdelen heeft dit nog geleid tot aanpassingen. Het resultaat gaan wij ter goedkeuring aan jou voorleggen. Stemmen jij en de andere
leden van De Unie daar als meerderheid mee in, dan kan er sprake zijn van een sociaal plan. Een met vakbonden overeengekomen sociaal plan is juridisch bezien steviger.

In twee stappen

In deze bericht lees je de grove samenvatting van de gemaakte afspraken. Binnen enkele dagen volgt de volledige formele tekst van die afspraken. Op basis daarvan zal je worden gevraagd om ons snel - nog voor de Paasdagen - te laten weten of je hier wel/niet mee akkoord gaat?



Het resultaat

Een samenvatting van de gemaakte afspraken. Dit geeft je een eerste beeld:

Van werk naar werk
Makro streeft er primair naar om boventallige medewerkers van werk naar werk te begeleiden.
Zij spant zich zo veel mogelijk in om daar waar mogelijk, boventallige medewerkers te plaatsen in vacante en passende functies binnen Makro.

Mocht deze mogelijkheid er niet blijken te zijn, dan kan iedere medewerker gebruik maken van een outplacementtraject, waarbij het doel is het vinden van een nieuwe baan. Gedurende het traject wordt per medewerker de benodigde begeleiding ingezet. De behoefte, intensiteit (traject duur) en
middelen van begeleiding verschilt per individu en is derhalve maatwerk.

Verder wordt iedere boventallige medewerker in de gelegenheid gesteld om (gedeeltelijk) onder werktijd te beginnen met de outplacementbegeleiding. Iedere medewerker met een parttime dienstverband wordt tenminste voor 16 uur (betaald verlof) in de gelegenheid gesteld om aan dit traject te
beginnen. Afhankelijk van de omvang van je dienstverband kan dit oplopen tot 32 uren, die je ter beschikking worden gesteld.
Scholing
Om de kansen op een andere baan nog verder te vergroten, wordt een scholingsbudget ter beschikking gesteld. Dit budget bedraagt per medewerker maximaal EUR 1.500,- (exclusief BTW).

Vergoeding bij einde dienstverband
In het geval een boventallige medewerker niet voor plaatsing in een vacante en passende functie binnen Makro in aanmerking komt, zal de arbeidsovereenkomst eindigen.

De vergoeding wordt niet gebaseerd op de zogenaamde wettelijke ` Transitievergoeding ` zoals die per 1 juli 2015 geldt.

Met de directie van Makro is afgesproken dat de beeindigingsvergoeding wordt gebaseerd op de kantonrechtersformule zoals die vanaf 1 januari 2009 gold, waarbij de correctiefactor op 0,8 wordt gesteld.

Door deze afspraak worden met name oudere werknemers beter gecompenseerd voor het verlies van hun baan, terwijl daarnaast voor iedere werknemer is veilig gesteld dat de vergoeding nooit minder bedraagt dan de wettelijke transitievergoeding.

Over een paar dagen

Nogmaals, binnen enkele dagen ontvang je een aanvullend bericht van onze kant. Dan word je als lid van De Unie gevraagd een oordeel te geven over dit resultaat. Heb je voor die tijd al behoefte om te reageren? Dit kan per e-mail aan handel@unie.nl.

Maar je kunt ook lid worden

Lees je dit bericht als niet-lid, dan is het goed om daar eens goed over na te denken. Hoe meer leden wij vertegenwoordigen, des te sterker onze positie aan de gesprekstafel. Lid worden doe je niet alleen voor collectieve zaken. Want je verzekert je op die manier dan ook van een deskundige
partner die je individueel in vele arbeidsvoorwaardelijke- en loopbaanzaken goed kan adviseren en bijstaan. Vandaag de dag is dat geen overbodige luxe. Voor meer informatie over De Unie zie www.unie.nl.

Vragen?

Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Ed Lecomte
06 - 5252 2045



Informatie

Sectoren: Industrie en Handel