In Memoriam Maria Koning, voormalig directeur Nel Roos Academie

maandag 14 maart 2016

Op 9 maart 2016 is Maria Koning op 87-jarige leeftijd overleden. Maria gaf gedurende 17 jaar leiding aan de Nel Roos Academie. Toen Nel Roos in 1970 overleed, kreeg Maria Koning de leiding over de academie. Zij zou deze verder ontwikkelen en professionaliseren.

Zij maakte de academie onderdeel van de grote fusie van de Amsterdamse theateropleidingen tot de Theaterschool en bleef de Nel Roos Academie leiden totdat deze in 1987 binnen de Theaterschool fuseerde met de Scapino Dansacademie tot Nationale Balletacademie.

Maria Koning kreeg haar opleiding in de school van Yvonne Georgi die vanaf 1946 onder leiding stond van Nel Roos. Zij danste in de jaren 1949/1951 bij het Ballet van de Nederlandse Opera onder leiding van Darja Collin en vertrok vervolgens naar Duesseldorf naar het operaballet dat werd geleid door haar vroegere leermeester Yvonne Georgi. Voorts werkte zij in diverse kleinkunstproducties o.a. bij de Bouwmeester-revue en de show van Toon Hermans (1951) en programma's in de beginjaren van de Nederlandse televisie, waarna zij les ging geven aan wat oorspronkelijk de Balletstudio Nel Roos heette. Zij werd al snel de assistente van Nel Roos tot zij in 1970 zelf de leiding van de academie op zich nam.

Directie en medewerkers van de Theaterschool en de Nationale Balletacademie wensen familie en vrienden veel sterkte toe bij dit verlies.