Van A naar Zelfrijdend: de autoleasebranche is erbij

woensdag 16 maart 2016 11:58 Binnenland

Dit is een origineel bericht van VNA

Vandaag maakt VNA met zes auto's deel uit van een peloton semi-zelfrijdende auto's op de snelweg A2. Voor het eerst wordt een dergelijke proef, waarbij auto's connected achter elkaar rijden en met elkaar communiceren, op de openbare weg uitgevoerd. Het doel van de test is om te kijken hoe auto's op elkaar en op onverwachte verkeerssituaties reageren. Ook de VNA is benieuwd naar de resultaten van dit zogeheten 'platoonen' tussen het gewone verkeer.

Renate Hemerik, directeur van de VNA, rijdt vandaag -nu nog met de handen verplicht aan het stuur- in een van de auto's: "Zelfrijdende auto's zijn geen toekomstmuziek meer. Technisch gezien kunnen we nu al met zelfrijdende auto's rijden. De uitdaging ligt voornamelijk op het gebied van Europese wet- en (privacy)regelgeving. Het feit dat een op de drie nieuwe auto's een lease-auto is, betekent dat de leasebranche de aangewezen branche is om collectief nieuwe technologieen en toepassingen te onderzoeken, te testen en als eerste te implementeren. Daarbij komt dat lease-auto's na gemiddeld drie tot vier jaar naar de tweedehandsmarkt gaan en dat betekent dat de autoleasebranche een versneller kan zijn voor de implementatie van nieuwe technologieen in het gehele Nederlandse wagenpark.

Bewustwording bij berijders

Veel nieuwe auto's beschikken nu al over technieken zoals Lane Keeping en Adaptive Cruise Control, opties om de auto veiliger te maken. Veel rijders van lease-auto's zijn zich echter niet voldoende bewust van deze opties en wat ze voor de veiligheid kunnen doen. Ook daar ligt een verantwoordelijkheid voor de autoleasebranche. Hemerik: "Autoleasemaatschappijen kunnen een rol spelen in het proces berijders en hun werkgevers bewust te maken van de opties, die de auto vandaag al veel veiliger maakt."

Niet voorspellen, wel verkennen

De autoleasebranche sprak vorig jaar al over dit onderwerp met Melanie Schultz van Haegen, Minister van Infrastructuur en Milieu. De Minister zei toen: "We kunnen de toekomst niet voorspellen, wel verkennen. Ik zie daarin een belangrijke rol weggelegd voor de autoleasebranche. Als we goed samenwerken kunnen we zorgen dat Nederland het gidsland voor mobiliteit is en blijft."

Hemerik: We zijn het helemaal eens met de minister. Het is dan ook heel logisch dat de autoleasebranche geen afwachtende rol inneemt, maar proactief aan de slag is met onderwerpen als slimme technologieen in de auto en autonoom rijdende auto's, maar ook vraagstukken als aansprakelijkheid, privacy en dataverantwoordelijkheid oppakt. En daarom rijden wij vandaag ook mee met deze Nationale Platoontest, georganiseerd door Aon."

Met de ludieke quote 'Van A naar Zelfrijdend' ondervindt Hemerik vandaag zelf proefondervindelijk in hoeverre we klaar zijn voor zelfrijdende auto's op de Nederlandse snelwegen. Haar bevindingen vindt u binnenkort terug op de website van VNA Lease.

*

*

*

*