Gemeente Leiden: Weekendafsluiting Jan van Houtbrug

donderdag, 10 maart 2016

Van zaterdag 19 maart 07.00 uur tot en met maandag 21 maart 05.00 uur is de Jan van Houtbrug afgesloten voor al het verkeer. In dit weekend wordt een tijdelijke, stalen brug, direct liggend op de Jan van Houtbrug, geplaatst. Hierdoor wordt de route Lammenschansweg - Korevaarstraat/Geregracht weer toegankelijk voor bussen en vrachtverkeer.

De tijdelijke brug heeft drie rijstroken. Na plaatsing kan al het gemotoriseerd verkeer weer in beide richtingen gebruik maken van deze route. Ook fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de brug. De tijdelijke brug zal blijven liggen totdat gestart wordt met het definitieve herstel van de Jan van Houtbrug. Het definitieve herstel van de Jan van Houtbrug wordt meegenomen als onderdeel van het project Centrumroute.

Omleidingen en bereikbaarheid

Het verkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid. De binnenstad en de winkels blijven gedurende het weekend bereikbaar. De omleidingsroutes worden aangegeven met omleidingsborden. Ook zijn er verkeersregelaars aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. Voorafgaand aan de afsluiting zijn er goede afspraken gemaakt met de hulpdiensten. Vanaf maandag 21 maart is de brug weer toegankelijk voor al het verkeer en rijden de bussen weer de normale route. De eenrichtingsverkeermaatregel in de Herenstraat blijft voorlopig bestaan. De maatregel wordt opgeheven wanneer blijkt dat het verkeer bij de Jan van Houtbrug goed kan doorstromen.

Achtergrondinformatie

De Jan van Houtbrug in Leiden is sinds 12 februari afgesloten voor bussen en vrachtverkeer zwaarder dan 5 ton of hoger dan 2,60 meter. Uit inspectieonderzoek bleek dat de brug niet meer aan de veiligheidsnormen voor zwaar verkeer voldoet. De tijdelijke brug zorgt ervoor dat de brug weer voor al het verkeer toegankelijk wordt.

Veelgestelde vragen

Wat gaat er gebeuren?

Van zaterdag 19 maart 07.00 uur tot maandag 21 maart 05.00 uur is de Jan van Houtbrug afgesloten voor al het verkeer. In dit weekend wordt een tijdelijke, stalen brug, direct liggend op de Jan van Houtbrug, geplaatst. Hierdoor wordt de route Lammenschansweg - Korevaarstraat/Geregracht weer toegankelijk voor bussen en vrachtverkeer.

Kunnen auto's, fietsers en voetgangers tijdens de werkzaamheden over de brug?

De brug is gedurende de werkzaamheden van zaterdag 19 maart 07.00 uur tot en met maandag 21 maart 05.00 uur afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid met omleidingsroutes. De binnenstad en de winkels blijven gedurende het weekend bereikbaar. De omleidingsroutes worden aangegeven door middel van gele omleidingsborden. Ook zijn er verkeersregelaars aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden.

Hoe kunnen vrachtwagens en touringcars de binnenstad nog bereiken?

Touringcars en vrachtwagens kunnen via Lammenschansplein, Kanaalweg, Hoge Rijndijk en Levendaal de binnenstad bereiken. Deze omleiding wordt door middel van omleidingsborden en verkeersregelaars aangegeven. Op dit kaartje staan ook de omleidingsroutes voor `de stad uit' en vanaf A4/N11 richting centrum-noord en LUMC.

Ik ben ondernemer in de binnenstad; hoe moeten mijn toeleveranciers nu rijden?

De binnenstad en de winkels blijven gedurende het weekend bereikbaar. De omleidingsroute voor vrachtverkeer vanaf de A4 naar de binnenstad wordt met omleidingsborden aangegeven. Het kaartje met de omleidingsroutes vindt u hier. Verkeersregelaars geven ter plekke ook aanwijzingen aan vrachtverkeer.

Wanneer wordt het eenrichtingsverkeer in de Herenstraat opgeheven?

De eenrichtingsverkeermaatregel in de Herenstraat blijft voorlopig bestaan. De maatregel wordt opgeheven wanneer blijkt dat het verkeer bij de Jan van Houtbrug goed kan doorstromen. Op dat moment wordt de bebording op straat verwijderd en een nieuwsbericht op de website van de gemeente Leiden geplaatst.

Wat is er met de brug aan de hand?

Uit inspectie van de brug is gebleken dat de constructie niet meer sterk genoeg is voor zwaar verkeer (vrachtverkeer en bussen).

Kloppen de bustijden nog wel?

De bussen van Arriva rijden om via De Sitterlaan, Burggravenlaan, Hoge Rijndijk en Levendaal. Een aantal bushaltes vervalt en de tijden zijn ook aangepast. Kijk op de website van Arriva voor de trajectinformatie. Vanaf maandag 21 maart zullen de bussen weer de normale route rijden.

Kan ook zwaar verkeer weer gebruik maken van de brug na de aanleg van de tijdelijke, stalen brug?

Ja. De tijdelijke, stalen brug voldoet aan alle eisen voor licht en zwaar verkeer.

Wat gaat er nu verder met de brug gebeuren?

De tijdelijke brug zal blijven liggen totdat gestart wordt met het definitieve herstel van de Jan van Houtbrug. Het definitieve herstel van de Jan van Houtbrug wordt meegenomen als onderdeel van het project Centrumroute.

Kunnen de hulpdiensten de binnenstad nog wel snel bereiken?

Er is goed overleg gevoerd met de hulpdiensten. Zij zien voldoende mogelijkheden om de binnenstad en ziekenhuizen te bereiken.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Als u specifieke vragen hebt, kunt u het beste bellen met de gemeente Leiden via het algemene nummer 14071, kies 1 Woonomgeving. De informatie op deze pagina wordt regelmatig aangevuld.

Hoe zien de omleidingsroutes eruit?

Het kaartje met de omleidingsroutes vindt u hier.

Worden de andere bruggen ook onderzocht?

Alle bruggen in Leiden worden elke twee jaar onderzocht, de zogenaamde visuele inspectie. Het kan zijn dat uit deze inspectie blijkt dat nader onderzoek nodig is, zoals bij de Jan van Houtbrug.